Vilenjačkim jezikom eldarin danas govori hiljade ljudi, da li ga razumete?

13. 05. 2021. 000000 17:00

Foto: Piksabej

Ako volite Tolkina ili "Igru prestola", sigurno su vam poznati vilinski jezik Elvish. Na"vi ili možda Dothraki.

Pročitaje još: Treći rajh je slao ekspedicije na Tibet, a šokiraćete se kada vidite šta je SS čuvao u ovoj biblioteci

Pritom je Tolkinov vilenjački jezik rekonstruisan od strane eminentnih lingvista, iz prostog razloga što su mu osnove staro-engleski i neki nordijski jezici, mada je bogata građa ostala u knjigama koje su izdate i prepiskama koje se čuvaju, a nisu izdate. Pored toga, čitava priča o Srednjoj zemlji je stvorena kao dar Tolkinovoj deci pred spavanje, pa je dobar deo ostao u glavi sina Kristofera.

Izmišljeni jezici
Možda se pitate otkud potreba da se pored već velikog broja jezika izmišljaju novi? Izmišljene jezike su najviše koristili razni naučnici, filozofi, pisci, ali su izmišljani i za potrebe trgovine.
Vilenjačkim jezikom govori hiljade ljudi

Jezik vilenjaka iz Međuzemlja govore i hiljade fanova širom sveta. Tolkin je za svoje vilenjake stvorio brojne jezike i dijalekte i rasporedio ih po područjima na kojima su određeni vilinski narodi živeli. Najviše je razvio jezike sindarin i quenya, za koje je izmislio i dijalekte.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Prvi vilenjački jezik Tolkinovih vilenjaka bio je primitivni quendian kojim su pričali vilenjaci na području Cuivienena, ostrva na istoku Međuzemlja. Iz njega su se razvili avarin i sveopšti eldarin. Vilenjačka gramatika vrlo je razvijena, a fanovi širom sveta pričaju, pišu i čitaju na vilenjačkom.

Pročitajte još: Pošto je deci obezbedio kuće i stanove, Dejan Milenković iz Borača je sebi podigao grobnicu sa "garsonjerom" (FOTO)

Izmišljeni jezici nisu nikakva novina, pojedini su stari nekoliko vekova, a procena stručnjaka za jezike je da ih ima oko 200.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU