Obratite pažnju na 4 stvari i smanjite RAČUN ZA STRUJU: Troše više nego što smo mislili

Kristina LJubisavljević

28. 03. 2021. 000000 12:40

Foto: Deposit

Postoje neke stvari koje radimo u kuhinji, a da i nismo svesni da nam svakog meseca naprave veći iznos na računu za struju.

"Loše" šerpe

Svi lonci i šerpe treba da imaju ravno, a ne "zakrivljeno" dno, jer u suprotnom će biti potrebno više vremena i struje da se zagreju, a to znači i da ćete više para potrošiti! Zato, sve "ulupane" šerpre odmah bacite. Takođe, dno posude bi trebalo da bude veličine ringle - ni veće ni manje.

Pročitajte još: MLEKO može da bude veoma opasno, a prvi znak su AKNE

Prljavi lusteri i plafonjerke
Obratite pažnju i na čistoću plafonjerki i lustera. Možda vam se čini da ovo ne može da ima veze sa većom potrošnjom energije, ali nije tako. Ako vam je svetlo u kući prigušeno, pa umesto jedne primorani ste da upalite dve sijalice, prvo proverite stanje lustera. Zbog prašine i nečistoće svetlost je prigušena, pa će vam biti potrebno dodatno osvetlenje, a samim tim ćete trošiti više struje.

Kamenac u kuvalu

Ako vam se u kuvalu za vodu uhvati kamenac, važno je da znate da to ometa zagrevanje, a samim tim proces duže traje i troši se više struje. Dakle, veoma je važno da redovno uklanjate kamenac.

Mesto za frižider

Frižider nikada ne treba stavljati u blizini radijatora, rerne ili na direktnu sunčevu svetlost. Bočne strane i leđa frižidera moraju da budu dovoljno udaljene od zidova da postoji "cirkulacija vazduha". Samo uređaji koji su posebno dizajnirani da budu ugrađeni u nišu smeju da budu zatvoreni sa te tri strane.

Tako "blokirani" frižider troši više energije od onog koji je postavljen tako da vazduh slobodno cirkuliše. Takođe, ključno je da ga redovno odmrzavate, odnosno uklanjate naslage leda sa zidova jer takvi uređaji potroše mnogo više električne energije da bi vršili svoj glavni zadatak - hladili hranu. I nikada nemojte stavljati toplu i vruću hranu u frižider.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU