Nošenje maske podstiče paradentozu? Stomatolog Aleksić daje detaljan odgovara na ovo pitanje

29. 03. 2021. 000000 09:30

Foto: Depozitfoto

Profesor dr Zoran Aleksić, direktor Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu kaže da razloga za brigu nema, jer pojačana higijena omogućava da budemo bezbedni pod maskama, naravno, ako se one pravilno koriste:

Pročitajte još: Zapalite LOVOROV LIST: Nećete verovati šta će se dogoditi i zbog čega je to dobro za vaš organizam

- To praktično znači da bi trebalo da koristimo maske za jednokratnu upotrebu koje se nose nekoliko sati i bacaju se, uz to pojačana higijena kože lica, usta i zuba sprečava svako moguće nagomilavanje bakterija. Ko se pridržava ovih pravila nema problema sa nošenjem maske - objašnjava naš sagovornik.

Bakterije koje podstiču paradentozu ne vole kiseonik, ali maska ne škodi

Profesor Aleksić napominje da bakterije koje podstiču parodontozu "ne vole" kiseonik i brzo se umnožavaju bez njega, ali to ne znači da maska škodi jer niko je ne nosi 24 sata:

- Maska škodi kada se nosi više dana zaredom, kada se drži po džepovima, u automobilu, kada je oralna higijena loša i neredovna. Naravno da je takvo ponašanje rizično i da može da prouzrokuje stvaranje većeg broja bakterija u ustima. Još ako se to na to dodaju loše navike, poput pušenja i ispijanja alkohola uz nezdravu ishranu, parodontoza i druge bolesti su skoro pa zagarantovane.

Pročitajte još: SURUTKA je pravo BLAGO za organizam: Idealna za STARIJE osobe, pomaže u sprečavanju OSTEOPOROZE

Za pojačanu oralnu higijenu profesor Aleksić savetuje redovno pranje zuba i jezika, upotrebu konca za zube i intradentalnih četkica. Posebno ističe značaj ispiranja usta troprocentnim hidrogenom tri puta dnevno - ujutru, u podne i uveče.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU