Tri namirnice koje usporavaju starenje

Jelena Blažić

09. 05. 2021. 000000 13:00

Foto: Pixabay

Ako želite da što duže sačuvate mladalački izgled i dobro zdravlje, obogatite jelovnik voćem i povrćem u neograničenim količinama, a crveno meso zamenite ribljim specijalitetima.

Pročitajte još: Nošenje maske podstiče paradentozu? Stomatolog Aleksić daje detaljan odgovara na ovo pitanje

Foto: despositos

Paradajz je bogat antioksidantima i likopenima koji vrlo uspešno uništavaju slobodne radikale i na taj način štite organizam od kancerogenih oboljenja. Smatra se da najbolju zaštitnu moć ima sos od paradajza, zbog prisustva ulja koji pojačava njegovo antikancerogeno dejstvo. Poželjno je da paradajz bude što češće zastupljen u svakodnevnom jelovniku, bilo svež ili kuvan.

Skuša je takođe na listi poželjnih namirnica jer mast ove morske ribe deluje veoma lekovito. Ona štiti srce, jer reguliše njegov ritam i čisti arterije. Odlična je zaštita i za mozak i za ceo nervni sistem. Bogata je masnim kiselinama, vitalnim za ćelije nervnog sistema, vitaminom A, najdelotvornijim antioksidansom, kao i vitaminima B2, B3, B5, B6 i B12. Skušu treba jesti dva puta nedeljno. Ova ukusna riba ne gubi svoja lekovita svojstva ni kada je konzervirana.

Pročitajte još: Popijte ga već danas: ZELENI ČAJ je savršen za ovih PET zdravstvenih tegoba

Brokoli je odličan izvor vitamina C i E koji štite i stimulišu prirodnu odbranu organizma i usporavaju ćelijsko starenje. Osim toga, bogati su indolima, supstancama koje čiste organizam od kancerogenih elemenata. Stručnjaci preporučuju da se nedeljno pojede od 200 do 300 g brokolija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU