MLEVENO MESO sme dva dana da bude u frižideru, a šta je sa voćem i povrćem?

Kristina LJubisavljević

30. 03. 2021. 000000 13:40

Foto: Deposit

Meso, sir, jaja, riba, voće i povrće uvek odlažemo u frižider kako se namirnice ne bi pokvarile.

Nutricionistkinja dr Veroslava Stanković govorila je u jutarnjem programu na RTS na ovu temu i istakla da mleveno meso ima najkraći rok trajanja, te da sme da bude samo dva dana u frižideru.

- Najopasnije je mleveno meso zato što se prilikom mlevenja meso uzima u ruke, a nikada nismo sigurni koliko su te ruke našeg mesara čiste, ali i koliko su naše ruke čiste. Tako da ono može u frižideru da bude maksimalno dva dana, jer već gubi kvalitet i dobija onu braonkastu skramicu na sebi. U zamrzivaču sme da bude maksimalno do četiri meseca - rekla je dr Stanković za RTS i dodala da voće i povrće može duže da stoji u zamrzivaču ali to zavisi i od načina na koji ga pripremimo za odlaganje.

Pročitajte još: Možda ćete se iznenaditi: Znate li da ove namirnice u sebi sadrže veštačke boje?

- Povrće može do 12 meseci da se čuva u zamrzivaču i u sirovom i u blanširanom stanju.Voće ne gubi mnogo nutritivnih svojstava, jer u principu u voću i povrću imamo mineralne materije koje se ne gube i imamo hidrosolubilne vitamine i ne dolazi do njihove razgradnje. Gube se, ali u manjem procentu nego prilikom termičke obrade - dodaje doktorka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU