Obratite pažnju i sprečite trovanje: Ova namirnica se kvari sat vremena nakon kuvanja

08. 04. 2021. 000000 20:00

Pirinač je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuvamo u prevelikoj količini i onda da ga sledećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.

Ukus će i sledećeg dana ostati isti, za razliku od, na primer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je pirinač jako podložan kvarenju.

Pročitajte još: Kuhinjski saveti koji rešavaju muka: Uzmite sveću u ruke i očistite luk bez suza, a za ljuštenje kuvanog jajeta uzmite KAŠIKU!

To nema veze sa načinom na koji grejete pirinač, već je direktno povezano sa načinom na koji ćete ga čuvati. Sirov pirinač ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu da prouzrokuju trovanje hranom, pa čak i ako je pirinač skuvan.

Foto: Piksabej

Problem nastaje kad skuvan pirinač ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se sporije razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu da izazovu trovanje.

Pročitajte još: Ovo je hrana koju pre jela OBAVEZNO morate oprati

Što duže pirinač stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuvani pirinač na sobnoj temperaturi duže od jednog sata. Nakon toga ga obavezno odložite u frižider.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU