Vrsta orhideje koju koristimo u ishrani

Jelena Blažić

21. 04. 2021. 000000 17:20

Foto: depositphotos

Mahune vanile karakeristične arome su plod orhideje Vanilla planifolia. Orhideja je jedna od delikatnijih i nalepših biljaka na svetu, a pored toga ima i jestiv plod.

Pročitajte još: Pomaže kod nadutosti, dobar je za jetru, a može pomoći i pri mršavljenju...Zašto je još dobro piti čaj od maslačka?

Iako cvet živi samo jedan dan, on ustupa mesto daljem razvitku mahune. Mahune vanile beru se ručno, a zatim se suše narednih šest meseci. Vanila predstavlja jedan od najskupljih začina na svetu, odmah posle šafrana. Vanila koju konzumiramo potiče od orhideje koja je karakteristična za područje Meksika. Reč vainilla je španskog porekla, a u prevodu znači “mala mahuna”.

Ova biljka se danas, industrijski gaji u pet svetskih oblasti, i svaka vrsta poseduje određene karakteristike. Najveći proizvođač vanile poznate kao burbon vanila je Madagaskar. Ovu vrstu karakteriše blaga, kremasta i slatka aroma, dok vanila sa Tahitija podseća na voće.

Nekadašnji najveći proizvođač vanile, Meksiko, danas je zanemarljiv proizvođač. Vanila se nekad koristila kao protivotrov ujeda insekta, dok je u kombinaciji sa čokoladom lečila nadustost. Korišćena je kao lek za ublažavanje disajnih problema, protiv kašlja, u lečenju stomalnih tegoba, kao i za smirivanje histerije.

Pročitajte još: MAJČINA DUŠICA vekovima je deo tradiconalne medicine: Rešava problem kašlja i pospešuje dobro raspoloženje

Danas se najčešće koristi kao dodatak raznim sirupima, kako bi im obezbedila podnošljiv ukus.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU