Na brzinu spremite URMAŠICE za Uskrs: Najjednostavniji recept za tradicionalni slatkiš

Marija Obradović

23. 04. 2022. 000000 14:30

Foto: Pixabay

Iako većina praktikuje novije kolače, bez pečenja sa "modernim"sastojcima, ništa ne može zameniti staru dobru urmašicu - tradicionalnu poslasticu i kraljicu svih trpeza.

Najbolji kolači naših baka uvek zamirišu na detinjstvo, a ukoliko želite da za nastupajuće praznike obraduejte ukućane, evo najjednostavnijeg recepta uz pomoć kog će vam ovaj starinski dobri kolač uvek uspeti. 

Sastojci:

3 jaja– 3 male šoljice šećera– 3 male šoljice ulja– 12 šoljica brašna (ako je testo mekše dodajte još)– prašak za pecivo

Za preliv:

9 šoljica šećera– 8 šoljica vode

Priprema:

Jaja izmutit viljuškom i dodati šećer pa još malo izmutiti. Zatim dodati i ulje pa izmutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmešati kašikom. Ako testo ispadne premekano, još malo brašna dodati.

Formirajte urmašice, slažite ih u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180 °C (neka fino porumene). Ko voli može dodati i žgaricu oraha unutra.

Za preliv šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople urmašice.