Predlog za nedeljni DESERT: Penasta i lagana torta sa JAGODAMA (RECEPT/FOTO)

Kristina Malešević

15. 05. 2021. 000000 20:30

Foto: InstagramScreenShot/finvala

Ukoliko nemate više ideja za savršeni nedeljni desert, mi vam donosimo odličan penasti predlog koji će svi u vašoj okolini obožavati.

Pročitajte još: Ne prosipajte vodu od pirinča, prosipate novac! Voda puna skroba rešava još jedan čest kuhinjski problem!

Penasta kora, red žutog fila, red jagoda, red šlaga...pa opet. 

Sastojci za koru:

  • 10 belanaca
  • 300 grama šećera
  • kašika sirćeta

Sastojci za žuti fil:

  • 500 mililitara mleka
  • 10 kašika šećera
  • 10 žumanaca
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike gustina

Priprema kore:⁣⁣

Pročitajte još: Ako niste stigli da pojedete sve BANANE koje ste kupili, postoji trik koji će im produžiti rok

Umutiti 10 belanaca i polako dodati 300g šećera i jednu kašiku sirćeta. Mutiti dok se ne dobije sjajna smesa u kojoj šećer više “ne krcka”. Razliti smesu u odgovarajući pleh i peći na sledeći način:⁣⁣
Najpre 10 minuta na 200 stepeni, zatom 10 minuta na 150 stepeni i 60 minuta na 100 stepeni. ⁣⁣
Ostaviti da se dobro ohladi pre filovanja. ⁣⁣

Priprema žutog fila:⁣⁣

Zagrejati 500ml mleka i dodati 10 kašika šećera. Odvojeno umutiti žumanca i dodati 4 kašike brašna i 3 kašike gustina. Ovu smesu uz mešanje dodati u mleko i kuvati na pari. Zatim ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi dodati jedan umućen margarin. ⁣⁣

Pročitajte još: Možda ćete se iznenaditi: Znate li da ove namirnice u sebi sadrže veštačke boje?
⁣⁣
Umutiti slatku pavlaku da bude čvrsta. ⁣Potom iseći jagode. Koru možete podeliti na 2 ili 3 dela, i zatim filovati sledećim redom:  žuti fil, jagode, beli fil. I ponoviti zavisno od toga koliko kora imate.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU