Domaći KREMASTI sladoled od ORAŠASTIH PLODOVA, spreman za 20 MINUTA! (RECEPT)

Aleksandra Kolarevic

26. 05. 2021. 000000 12:40

Foto: Piksabej

Ukoliko ste ljubitelj sladoleda i volite da eksperimentišete kada su ukusi u pitanju, napravite ovaj ukusni i kremasti sladoled od orašastih plodova, koji predstavlja pravo letnje osveženje.

Pročitajte još: Recept za DOMAĆI sladoled od pomorandže: Potrebna su vam samo OVA četiri sastojka! (RECEPT/VIDEO)

Sastojci:

50 grama lešnika
50 grama badema
20 grama oraha ili pistaća (oljuštenih)
500 ml svežeg mleka
250 ml slatke pavlake
150 grama šećera
5 žumanaca
2 - 3 kapi arome gorkog badema i lešnika (ili samo jedan od ta dva)

Priprema:

Orašaste plodove samleti na sitno i u njih sipati mleko i slatku pavlaku.

Smesu staviti na ringlu na umerenu vatru, i u nju sipati 100 grama šećera i kuvati 5-6 minuta, uz često mešanje.

Skloniti smesu sa ringle i ostaviti da odstoji pod poklopcem 1 sat, nakon čega je potrebno da se procedi.

Žumanca umutiti sa preostalim šećerom (50 grama). U njih se sipa mlečna smesa i stavlja se na paru uz neprestano mešanje 5-6 minuta. Temperatura ne treba da prelazi 80 stepeni.

Po želji u smesu za sladoled dodati još istučenih orašastih plodova.

Smesu potom sipati u posudu pogodnu za odmrzavanje, koja se zatvara hermetički, i staviti je u zamrzivač minimum 4 sata. (Tokom prva dva sata potrebno je mešati smesu na 30 minuta).

Ukoliko ne želite da mešate, predlažemo vam da nakon zamrzavanja od 4 sata, smesu izvadite da se otkravi na sobnoj temperaturi 5-10 minuta, posle čeka je potrebno iseći je na parčiće i samleti u blenderu.

Na taj način se umute kristali koji su se možda stvorili i mlečni sladoled postaje vazdušast i nežan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU