Kako da idealno iskoristite svaki ćošak za KUĆNU BIBLIOTEKU: Ideje koje će vas ODUŠEVITI!

Marija Obradović

26. 05. 2021. 000000 16:00

Knjigu koju želimo ponovo da pročitamo uglavnom čuvamo u maloj kućnoj biblioteci, tako da izbor naslova koji se tamo nalazi zaista govori mnogo o nama. Međutim, i izgled same biblioteke i polica sa knjigama može nam reći štošta o vlasniku i njegovom osećaju za estetiku.

Ukoliko spadate u one koji imaju mnogo knjiga i teško vam je da se odvojite od njih, idealno rešenje za vas su police od poda do plafona, koje prekrivaju čitave zidove.

Da prostor ne bi izgledao mračno i pretrpano, poput magacina, odaberite one svetlih nijansi, najbolje u boji drveta, sa širokim proredima. Taj deo stana ne pretrpavajte nameštajem, a zidove okrečite u belo. Ako imate galeriju, možete je pretvoriti u biblioteku, a u sobu ispod nje staviti još jednu policu sa knjigama, koja će tematski povezati obe prostorne celine.

Efektno izgleda i kada se knjige “ubace” u udubljeni gipsani kvadrat u zidu, koji možete da zatvorite drvenom žaluzinom, poput pravog prozorskog okna.

Klasičnije deluje ako knjige držite u zatvorenim staklenim vitrinama

Još zanimljivije je ako u kućnu biblioteku, koja prekriva ceo zid, smestite krevet, ili ga postavite na jedan od četiri zida, a ostale prepustite vašim omiljenim romanima. Postoje i ormani čije su pojedine police delimično zatvorene vratancima, a ostale otvorene, “razbacane” asimetrično, pa neobično deluje kada se na njima nađu knjige.

Svaki ćošak možete da iskoristite kao deo za kućnu biblioteku, tako što ćete u njega postaviti policu za knjige, rađenu po meri, fotelju i lampu.

Na isti način uredite i prostor ispod stepeništa, u koji možete da poređate brojne stranice omiljnog štiva, uz dvosed predviđen za uživanje u njima.

Malo klasičnije deluje ako knjige držite u zatvorenim staklenim vitrinama, a potpuno drugačije i moderno ako ih složite na, na prvi pogled, grube, crne metalne police, nalik onima iz magacina. Neformalniji utisak ostvarićete otvorenim i višenamenskim policama, na kojima se, uz knjige, nalaze i lampe, biljke i sitni ukrasi.