Nemojte skidati KOŠTICE iz LUBENICE: Evo zašto je dobro da ih jedete

Aleksandra Kolarevic

29. 05. 2021. 000000 07:40

Foto: Piksabej

Postoje ljudi koji kada jedu lubenicu redovno izbacuju koštice.

Ipak, istraživanja pokazuju da su male crne semenke pravi izvor zdravlja, jer sadrže toliko minerala koji su zaduženi za različita stanja organizma.

Pročitajte još: Može li se lubenica ZAMRZNUTI? Da, ako ispoštujete nekoliko pravila

Semenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utiču na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

One sadrže kalijum koji reguliše količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otoke zglobova i stopala.

Koštice sadrže vitamin e, koji utiče na zdravlje kože, a sprečava fleke i pegice. Takođe, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput gvožđa, ojačaćemo imunitet i bićemo zdraviji.

Sadrže i triptofan, koji učestvuje u proizvodnji serotonina, zaduženog za regulaciju stresa i depresije.

Koštice su bogate magnezijumom i cinkom, koji su bitni u funkcionisanju celog organizma.

Pročitajte još: Napravite saksiju od POKVARENE lubenice (VIDEO)

Ukoliko ne volite da jedete crne semenke iz ovog voće, napravite onda od njih čaj ili napitak, i uživajte u blagodetima koje poseduju.

Recept za čaj je vrlo jednostavan - prokuvajte četiri kašičice zdrobljenih semenki 15-ak minuta u dva litra ključale vode.

Za napitak od lubenice, zdrobljene semenke i kriške lubenice stavite u blender, i začinite s nekoliko listića sveže nane.

Ovaj napitak može da se konzumira kao hladan, ali i kao topao.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU