Šta sve leči ARONIJA: Kako se SADI i OREZUJE magična bobica puna ZDRAVLJA

Marija Obradović

04. 06. 2021. 000000 18:20

Foto: Pixabay

Bogatstvo Antioksidansa

Crnoplodna Aronija je privukla naučni interes zbog svoje duboko ljubičaste boje ploda. Gotovo crna pigmentacija voća proizlazi iz izuzetno visokog sadržaja fenola, posebno antocijanin.

Ukupni sadržaj antocijanina u crnoj oporoj bobici je  1.480 mg na 100 g svežeg ploda, a koncentracija proantocijanidina je 664 mg na 100 g svežeg voća. Obe vrednosti su među najvišim sadržajima i koncentracijama izmerenim u istraživanjima biljakama do danas.

Delotvornost na bolesti

Bogat sadržaj antioksidansa Crnoplode Aronija može biti od koristi kao dijetetska preventiva za smanjenje rizika od oboljenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Ispitivanja pokazuju rezultate koristi od anthocijanina iz Aronije pri sledećim bolestima: karcinom debelog creva, kardiovaskularne bolesti, hronične upale, peptički ulkus, upala oka, bolesti jetre…

U plodu aronije postoji bogatstvo vitamina (A, C, P, iz skupine B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani – boje i tanin), zajedno sa kalijumom, kalcijumom, gvožđem, manganom, molibdenom, jodom i fosforom.

Zanimanje za doprinos zdravlju aronija soka utemeljen je na vrlo visokom stepenu antocijanina i flavonoida, koji su pet do deset puta veći nego kod brusnice, i čiji hranjivi sastojci, kao što su antioksidansi, polifenoli, minerali i vitamini, prema nekim saznanjima pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Aronija dezinfikuje krvotok

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina. Od antocijanina potiče tamna boja zrelih plodova, ali neki antocijanini čak sadrže supstance koje, kao i flavonoidi, štite stanice tela od oštećenja i kancerogene degeneracije.

Prehlade
Redovno konzumiranje aromije potitivno utiče na imuni sistem i sprečiće pojavu virusa i bakterija u vašem organizmu.Tradicionalno su je koristili Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C.

Biofenoli dezinfikuju krvotok i organizam, pospešuju zaceljivanje rana, odstranjuju otrovne supstance iz tela, smanjuju upale i previsok krvni pritisak, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprečavaju njihovo začepljenje.

Zbog supstancii koje odstranjuju teške metale iz tela aronija preporučuje se bolesnicima obolelim od raka, kao i onima koji su bili podvrgnuti težoj operaciji ili su preboleli neku bolest.

Plodovi aronija sadrže i veliku količinu karotena, koji štiti ćelije od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca. O lekovitim sastojcima i svojstvima aronije postoje mnogobrojni naučni radovi.

Aronija štiti oči

Velika količina karotena koju bobice sadrže sprečavaju oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte.

Aronija za negu kože

Antioksidansi u aroniji sprečiće pojavu bora, pega, mrlja i ožiljaka i pomoći vašoj koži da zadrži vitalnost i mladolikost.

SADNJA ARONIJE

Sadnja sadnica sa golim korenom vrši se u periodu mirovanja biljke (od novembra do aprila) pod uslovom da zemlja nije smrzla i da vegetacija još nije počela. Sadnja kontejnerskih sadnica (sadnice u saksijama) se može vršiti tokom čitave godine, osim kada je zemlja smrznuta. U rasadniku „Ševar” sadnice možete kupiti tokom čitave godine.

Priprema parcele sastoji se od osnovne obrade, oranja na dubinu od oko 30 cm, tanjiranja ili riglovanja, kako bi se poravnao i usitnio površinski sloj. Pre sadnje parcela treba da se pođubri mineralnim ili organskim đubrivom, posle čega se đubrivo pomeša sa zemljom, da ne dođe do direktnog kontakta sa žilama korenovog sistema. Na ovakav način se sprečava eventualno toksično dejstvo jakih koncentracija mineralnih soli i sušenje biljaka u startu.

Aronija se sadii na razmaku od 1,5 do 2 m u redu, a međuredni razmak zavisi od načina njene obrade. Dok međuredni razmak zavisi od načina međuredne obrade. Kod plantažnog uzgajanja međuredno rastojanje iznosi 3-4 m. Bilo bi dobro da se redovi orijentišu u pravcu sever-jug. Prilikom sadnje treba kopati rupe dimenzija 40x40x40 cm. Pre postavljanja sadnice u rupu koren skratiti. Biljke ne treba saditi dublje nego što su bile u rasadniku. Posađene biljke obilno zaliti.

OREZIVANJE ARONIJE

Prilikom orezivanja aronije treba imati u vidu da:

  • aronija počinje da rađa na dvogodišnjim granama
  • period rodnosti pojedinačnih grana traje od 5 do 7 godina
  • grane starije od 5-6 godina rađaju znatno manje, a plodovi su 30-40% sitniji
  • žbunovi imaju sklonost ka zgušnjavanju i formiranju brojnih izbojaka

Orezivanja za formiranje oblika žbuna se izvodi prekraćivanjem jednogodišnje biljke na 3-4 pupoljka i to u proleće pred početak vegetacije (februar-mart). Od druge do pete godine uklanjaju se brojni jednogodišnji izbojci, tako da ostane 3-5 bujnijih svake godine. Time se za 4 godine formira struktura žbuna sa 12-20 izbojaka, na kojima su prisutne bočne grane i brojne rodne grančice.

Orezivanje na rodnost vrši se od pete godine, a obuhvata eleminisanje suvišnih izbojaka u žbunu, počev od onih najslabijih. Izbojci stariji od 6 godina zamenjuju se bujnim jednogodišnjim. U suštini se rezidba kod aronije svodi samo na uklanjanje grana koje su oštećene i iscrpljene (starije od 5-6 god.).