KAFA OD PEČURAKA: Evo kako se pravi čudni napitak koji je zaludeo svet!

Marija Obradović

07. 06. 2021. 000000 12:00

Foto: Depozitfoto

Iako su različite mešavine kafe u trendu, ovaj koncept nije ništa novo. Prema nekim izvorima, pečurke su se koristile kao zamena za kafu u Finskoj još za vreme Drugog svetskog rata kad su zrna kafe bila nedostupna. Ne treba ni spominjati da se pečurke oduvek koriste u azijskim zemljama kako u kulinarske tako i u medicinske svrhe (pogotovo u kineskoj medicini).

Kada govorimo o kafi s pečurkama, treba reći da se radi o mešavini mlevenih gljiva i zrna kafe.

Uobičajene lekovite pečurke koje se koriste za pripremu ove trendi kafe uključuju:

  • Chaga pečurke
  • Reishi
  • Kordiceps i neke druge

KAKO SE PRAVI?

Da bi se napravila kafa od pečuraka, one se ekstrahiraju i od njih se pravi organski prah u kojem nema drugih aditiva. Dvostrukim postupkom ekstrakcije pečurke se zatim dehidriraju, melju u fini prah i mešaju u mlevena zrna kave. To se obično radi u razmeri 1:1.

OVAKVA KAFA SADRŽI MANJE KOFEINA

Kofein je stvar koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama poput zrna kafe, zrna kakaa i listova čaja, ali se takođe dodaje u sintetičkom obliku u drugu hranu i piće.

Kao što je spomenuto, količina pečuraka u prahu obično se kombinuje s jednakom količinom mlevene kafe. Budući da prah od pečuraka ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u konačnom proizvodu na pola, u poređenju s običnom kafom.

POTENCIJALNI ZDRAVSTVENI BENEFITI

Ovakvi proizvodi još uvek su nedovoljno istraženi i ispitani, pa je nejasno da li postoje pozitivni ili negativni zdravstveni efekti mešanja pečuraka i kafe. Sigurno je reći da, iako lekovite pečurke i kava sami po sebi imaju neke utvrđene blagodati, postoje brojne neproverene zdravstvene tvrdnje o prednostima kafe od pečuraka.

Iako postoje dostupni dokazi koji obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se proverili ti efekti na zdravlje.

KOJI SU NEDOSTACI?

Iako je kafa s pečurkama možda uzbudljiva stvar koju biste želeli da probate, treba uzeti u obzir neke nedostatke. Glavni nedostatak je taj što trenutno nedostaju studije o zdravstvenim efektima ovakvih napitaka na ljude.

Osim toga, kafa s gljivama je skupa. Često košta dvostruko skuplje od uobičajene kafe.

Iako je za većinu ljudi ovaj napitak možda siguran, o tome je uvek poželjno razgovarati sa svojim lekarom, pogotovo ako uzimate lekove ili imate već neke zdravstvene probleme