Mekani KROASANI za doručak: Slatki i slani recept od jednog testa! (RECEPT)

Jovana Pejinovic

05. 06. 2021. 000000 09:00

FOTO: Depozit

Sastojci: 

  • 2 jaja
  • 200 gr jogurta
  • 200 gr mleka
  • 1 kocka kvasca
  • 3 kašike zejtina (ulja)
  • 800 gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 margarin (sobna temperatura)

Pročitajte još: ŠTAPIĆI SA CIMETOM: Hrskava poslastica od 4 sastojka! (RECEPT/VIDEO)

Priprema: 

1)  Kvasac, malo manje od kocke,  staviti u mlako mleko sa kašičicom šećera i malo brašna da nadođe. Zamestiti testo od datih sastojaka, jaja, jogurt brašno , so, zejtin, sipati nadošao kvasac i ostaviti testo da naraste.

2) Kad testo naraste, pobrašniti podlogu za razvijanje i premesiti. Podeliti ga na pola, pa na pola, pa svaku četvrtinu na tri dela, tako da bude ukupno 12 jufkica. Svaku jufkicu malo razviti da bi bile spremne za premazivanje margarinom. Premazati jednu, pa preko nje staviti drugu, premazati i tako sve do šeste, koja ostaje nepremazana. Postupak ponovite i sa ostalih šest jufki.

Loading...

3) Razviti jednu jufku, i podeliti je na četvrtine, pa na osmine i svaku osminu na još po 3 dela tako da ukupno ima 24 kifle. Ovo je opciono. Vi možete praviti i manji broj kiflica.

Pročitajte još: PROTEINSKA salata: Obrok koji se brzo sprema i idealan je da se nosi na posao! (RECEPT/FOTO)

4) Na svaki deo staviti prethodno pripremljen fil: na primer drobljeni sir umućen sa belancetom ili džem. Ovaj recept je idealan, zbog toga što od jednog testa možete da pravite i slatke i slane kiflice. Početi sa uvijanjem kroasana tako što krajeve pritisnite na unutra da ne bi ispadao fil i motajte ih polako ka centru kruga. Motajući malo izvlačite vrh da bi se lepo namotali.

5) Uključite rernu na 200° C.  Kiflice staviti u podmazan pleh, premazati ih žumancetom prethodno umućenim sa 3 kašike vode i posuti susamom. Za to vreme premazivanja one će još malo rasti dok se ne zagreje rerna. Kad se zagreje rerna do 200°C stepeni peći ih nekih 20 minuta dok ne porumene. Kiflica ima za dva pleha.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU