Zbog čega je zdravo jesti LJUTU HRANU? Nauka ima objašnjenje

Aleksandra Kolarevic

23. 06. 2021. 000000 07:15

foto: Piksabej

Za razliku od onih koji samo ponekad vole da pojedu nešto ljuto, postoje i oni koji praktično ne mogu bez papričice i čili sosova, toliko ljutih da od njih obavezno kreću suze na oči.

Zbog čega onda imamo želju za ukusom koji nam, mora se priznati, nije baš uvek prijatan i izaziva požar u našim ustima?

Pročitajte još: MIT ili istina: Previše začinjena hrana uzrokuje čir na želucu?

Nauka ima odgovor na ovo pitanje.

LJuta hrana izaziva efekat "vatre", jer u sebi sadrži kapsaicin.

To je molekul koji se nalazi u ljutim papričicama i on direktno napada receptore bola u našim ustima, koji šalju signal mozgu da nam je nešto vrelo u ustima.

Naš organizam reaguje na ovaj signal znojenjem, što nam pomaže da se ohladimo.

Kada konzumiramo ljuto, raste nam krvni pritisak, ubrzava se srčani ritam i počinjemo da ubrzano dišemo.

Zanimljivo je, međutim, da se nakon ovakve intenzivne reakcije našeg tela, uglavnom osećamo bolje nego pre samog obroka. I za ovaj fenomen postoji naučno objašnjenje, koje možete pročitati ovde.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU