Mekane LEPINJICE za doručak: Domaći recept koji će vas oduševiti! (RECEPT/VIDEO)

Jovana Pejinovic

14. 06. 2021. 000000 08:30

FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Kukist Vov

Jednostavan je za pravljenje i odličan je za doručak ili večeru, ako ga poslužite uz sir i salatu od paradajza. Kombinujte ga sa omiljenim prilozima i uživajte u domaćem turskom hlebu.

Pročitajte još: ČOKOLADNI VAFLI: Kolač fantastičnog ukusa! (RECEPT/VIDEO)

Recept za turski hleb

Sastojci: 

  • 500 g brašna;
  •  150 ml toplog mleka;
  •  150 ml tople vode;
  •  1 kašičica soli;
  •  2 kašike suvog kvasca;
  •  3 kašike maslinovog ulja;
  •  seckani peršun, čili pahuljice.

Priprema: 

1) Umutite brašno sa solju i kvascem. Dodajte toplu vodu i mleko i mesite dok testo ne upije svi tečnost.
 2) Dodajte maslinovo ulje i mesite dok se ne formira glatko testo (oko 10 minuta). Oblikujte testo u kuglu, prekrijte biljnim uljem i odložite na toplo mesto 1 sat ili dok se ne udvostruči.

3) Kada se testo digne, isecite ga na 6 delova i svaki komad razvaljajte u kuglu.
4) Testo razvaljajte u somun i stavite u šerpu sa uljem, zagrejanu na srednje jakoj vatri. Pržite 5-6 minuta (2,5-3 minuta sa svake strane). Prilikom prženja, trebalo bi da se u svakom somunu napravi vazdušni džep.
 5) Dok je još topao, somun premažite uljem, a zatim prelijte peršunom i čili pahuljicama.

Pročitajte još: Hrskavi BRUSKETI za laganu i brzu večeru koju svi obožavaju! (RECEPT/VIDEO)

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU