Da li znate kako začinske i ukusne biljke utiču na naše zdravlje?

Jelena Blažić

14. 06. 2021. 000000 20:30

Foto: depositphotos

Jela bez dodatka bosiljka, peršuna, origana i ostalih aromatičnih travki su nam gotovo nezamisliva. Jeste li se ikad zapitali koja se to lekovita svojstva kriju u ovim začinskim biljkama koje uveseljavaju naša nepca? Sigurni smo da ćete biti iznenađeni novim saznanjima.

Pročitajte još: MED OD BOROVIH IGLICA - tradicionalan recept: Pune su vitamina C, podižu imunitet i oslobađaju vas upornog kašlja! (RECEPT/VIDEO)

Bosiljak ublažava bol

Naime, ulja bosiljka kriju komponentu zvanu eugenol koji ima antiupalna svojstva i ublažava bol.

Mirođija

sjajno rešava probleme štucanja. Istraživanja su pokazala da čaj skuvan od mirođije trenutno zaustavlja štucanje, dok ste rekli „keks“.

Menta 

Odlična je za bolove u stomaku. Listovi mente pomažu u borbi protiv nadutosti, stomačnih grčeva i mnogih drugih problema uzrokovanih lošom probavom.

Sveže začinsko bilje čuvajte u malim teglicama u koje ćete nasuti malo vode, pokrijte ih plastičnom folijom i čuvajte u frižideru

Origano ojačava imunitet

Ova biljčica bez koje nam je pizza nezamisliva je veoma snažan antioksidant i ima antibakterijska svojstva koja pomažu da se organizam izbori sa mnogim infekcijama i bolestima.

Peršun ojačava srce

Peršun je veoma bogat folnom kiselinom koja pomaže da se smanji prirodna amino kiselina u organizmu koja se zove homocistein. Ova amino kiselina može da ošteti krvne sudove i na taj način poveća rizik od srčanog udara.

Ruzmarin poboljšava vid

Najnovija istraživanja su utvrdila vezu između kiseline koja se krije u ruzmarinu i zaštite od oštećenja mrežnjače oka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU