Uzmite CRNI LUK i napravite jedan ručak za dva dana: Ko god je jeo ovo jelo, ostao je BEZ TEKSTA (RECEPT)

Aleksandra Kolarevic

16. 06. 2021. 000000 14:35

foto: Piksabej

Ovo jelo ćete spremiti sa zadovoljstvom jer ćete moći da ga jedete dva dana. Narednog dana je dovoljno samo da ga zagrejete u rerni, a ukus će ostati fenomenalan.

Iako je za naziv ovog jela "sogan dolma" malo ko čuo, recept i njegova priprema biće vam i te kako poznati, ako ste makar jednom u životu pravili punjene paprike.

Pročitajte još: Mrzi vas da kuvate? Punjene KROMPIRE mogu da spreme i deca! (RECEPT)

Sogan dolma na turskom znači punjeni luk. Dolma je inače naziv koji se koristi za bilo koje punjeno povrće - tikvice, paradajz, paprike, luk.

Ovo jelo pripremom i izgledom podseća na punjene paprike, ali mu crni luk daje posebnu aromu, a začini ukus orijenta. 

Sogan dolma, odnosno punjeni luk, prvo je postao popularan u Bosni, pa je potom došao kod nas.

Sastojci:

500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
150 grama pirinča
10 većih glavica crnog luka
začini po želji: slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
2 dl pasiranog paradajza
4-5 kašika ulja
1 puna kašika brašna

Pročitajte još: PUNJENE PAPRIKE kakve do sada niste probali! (VIDEO)

Priprema:

Luk očistite i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon tog vremena izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi.

Od ohlaćenog luka polako odvajate unutrašlje slojeve.

Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.

Pročitajte još: Božanstveni punjeni modri patlidžan, a mogu i tikvice! (RECEPT)

U spoljašnji sloj luka sipajte pripemljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.

Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta.

Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

Idealan prilog uz sogan dolmu je pavlaka i pire od krompira.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU