Da li i vi pravite grešku: OVIM namirnicama nije mesto u FRIŽIDERU jer će se tako pre pokvariti

Aleksandra Kolarevic

10. 07. 2021. 000000 15:00

Foto: Piksabej

Nakon kupovine u supermarketu ili nabavke na pijaci, većinu namirnica ćete najverovatnije odložiti u frižider, kako biste im što duže sačuvali rok trajanja.

Ipak, treba imati na umu da se mnogim namirnicama tako ne produžava vek trajanja.

Naprotiv, pojedine namirnice će u frižideru brže satruliti, ili će izgubiti svoj ukus i teksturu.

Pročitajte još: Koliko dugo JAJA smeju da stoje u FRIŽIDERU, a da se ne pokvare?

Paradajz

Stavljanje paradajza u frižider može zaustaviti njegovo dozrevanje, i time ubiti ukus. U frižideru mu se menja hemijska struktura, i smanjuje količina jedinjenja u plodu, što utiče na njegov ukus.

Pored toga, na niskim temperaturama se može promeniti i tekstura paradajza, a plodovi mogu postati oštećeni i gnjecavi.

Krompir

Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, ali nikako u frižideru.

Ukoliko ga stavite u frižider, možete izazvati proces razgrađivanja skroba, koji će uticati na teksturu ploda, ali i izazvati promenu boje i ukusa.

Takođe, bolje je da ga odložite u platnenu torbu, nego u plastičnu kesu.

Crni luk

Jedna od namirnica kojoj definitivno nije mesto u frižideru je crni luk. U frižideru on počinje brže da gnjili, postaje brašnast i gubi svoj ukus. Osim toga, često se suši, čak i ako ga umotate plastičnom folijom.

Zato je najbolje držati ga van frižidera, na mračnom, hladnom i suvom mestu gde ima dovoljno vazduha.

S druge strane, u zatvorenoj posudi ostatak luka može izdržati i do nedelju dana.

Hleb

Dok zamrzavanje hleba može i te kako da usporiti postupak starenja i pojave plesni, stavljanje hleba u frižider će taj postupak zapravo ubrzati.

Niska temperatura uzrokuje da se skrob kristalizuje mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, čime se ubrzava proces koji će hleb učiniti tvrdim i bez ukusa.

Banane

Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu obranu od hladnoće.

Stavljanje zrelih banana u frižider će pomoći da ostanu zrele nekoliko dana. Ali, ako ih tamo stavite dok su još zelene, zaustavićete proces dozrevanja, i one će pre satruliti.

Čak ni nakon što ih izvadite iz frižidera, one neće dozreti, a kora će postati crna. 

Beli luk

Imajte na umu da će se beli luk u frižideru ili u plastičnoj kesi ubuđati.

Najbolji način za čuvanje belog luka jeste da ga držite na sobnoj temperaturi i na suvom i tamnom mestu koje ima dovoljno protoka vazduha.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU