Tri razloga da BELI LUK jedemo češće

Kristina LJubisavljević

21. 07. 2021. 000000 21:00

Foto: Pixabay

Mnogi ljubitelji kuvanja smatraju da beli luk daje jelu poseban ukus, pa je često neizostavan deo. Pored ukusa ima i zdravstvene benefite koji su višestruko korisni.

Beli luk i prehlada

Jedna mala studija pratila je 146 zdravih odraslih tokom sezone prehlade i gripa kako bi se utvrdilo da li beli luk može da pomogne u njenom sprečavanju. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe - polovina grupe je dobila dodatak belog luka, a polovina je dobila placebo pilulu. Grupa koja je uzimala placebo tabletu zabeležila je 65 prehlada tokom studije, dok je grupa koja je uzimala suplemente belog luka pala sa samo 24. Iako su obećavajuća, potrebna su dalja istraživanja pre nego što beli luk možemo smatrati lekom za prehladu.

Pročitajte još: Kraljevska biljka koja leči nesanicu jednom šoljom čaja

Antiinflamatorna svojstva belog luka

Beli luk nudi četiri jedinjenja koja pomažu u borbi protiv upala, prema istraživanju objavljenom u Journal of Medicinal Food. Neka jedinjenja belog luka mogu prirodno da smanje bol i iritaciju oponašajući način na koji deluju lekovi protiv bolova deluju.

Beli luk za gljivice i bakterije

Smatra se da ishrana bogata belim lukom može da smanji pojavu gljivica i bakterija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU