Grčke ćufte sa caciki sosom od 297 kalorija, idealan letnji obrok! (RECEPT/VIDEO)

Jovana Pejinovic

22. 07. 2021. 000000 12:20

FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Joanna Cismaru

Ovaj recept za ukusne sočne grčke ćufte, punjene svežim začinskim biljem, brz je i lagan recept koji je savršen za vašu nedeljnu pripremu obroka ili 30-minutnu večeru. Ćufte se peku u rerni i serviraju sa hladnim kremastim caciki sosom koji nećete moći da prestanete da jedete. Ovo je recept koji će se svideti svima!

Pročitajte još: Pet ideja za TOST pun proteina: Namaz od mladog sira u kombinaciji sa borovnicama je samo početak (VIDEO)

Recept za ćufte

Za ćufte:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kilogram mlevene govedine
  • 1 kilogram mlevene svinjetine
  • 2 kašičice soli
  • ½ kašičica mlevenog kima
  • ½ kašičica oregana
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna
  • 1 kašika iseckanih svežih listova nane
  • ¼ šolja crvenog luka, sitno iseckanog na kockice
  • ¼ kašičica crne paprike (opciono)
  • 4 karanfilića svežeg belog luka, sitno mlevenog

Za caciki sos:

  • ½ šolja krastavaca bez semenki, isečenih na kockice
  • 2 čena svežeg belog luka
  • 1 šolja grčkog jogurta punomasnog
  • Sok od jednog limuna
  • soli po ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

Dodajte mleveno svinjsko meso, mlevenu govedinu, sveže začinsko bilje, so i biber u veliku posudu za mešanje. Rukama mešajte sve dok se dobro ne sjedine. Uvaljajte u kuglice. Stavite ih na pleh koji je preliven maslinovim uljem. Pecite ih na 220 stepeni, 20-25 minuta dok se ne ispeku do kraja.

Dok se ćufte peku, napravite caciki sos. Dodajte krastavac i beli luk u blender i iseckajte na fine komadiće. Dodajte mešavinu krastavca u grčki jogurt i sjedinite. Umešajte limunov sok i so i čuvajte u frižideru dok ne budete spremni za serviranje. Kada su ćufte gotove, pustite ih da se malo ohlade, a zatim poslužite sa caciki sosom.

Po serviranju, sa četiri ćufte, obrok ima 297 kalorija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU