Da li zaista postoji PRAVILO PET SEKUNDI?

Kristina LJubisavljević

30. 07. 2021. 000000 17:00

Foto: Deposit

Ukoliko za pet sekundi podignemo hranu sa poda, možemo i da je pojedemo? Ovim pitanjem bavila se i nauka. Ispostavilo se da se iza ovog pravila krije više informacija nego što smo očekivali.

Koji faktori utiču na "pravilo pet sekundi"?

Tekstura površine

Smatra se da ukoliko je hrana pala na površine poput drveta, linoleuma i pločica za 68% će pokupiti više bakterija i prljavštine nego da se taj komad našao na tepihu. Tada pravilo pet sekundi ne važi.

Pročitajte još: Zbog čega se ČAJNA KOBASICA zove ČAJNA? Odgovor bi mogao da vas iznenadi

Vrsta hrane

Naučnici su uporedili sveže namirnice sa prerađenima i došli su do zaključka da nakon tri sekunde provedene na podu sveže namirnice pokupe mnogo više bakterija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU