Ukoliko vidite da neko nosi OVAKVU TRAKU oko vrata, ima važnu poruku za vas! (FOTO)

Jovana Pejinovic

10. 08. 2021. 000000 15:30

FOTO: Printskrin/ Jutjub/ SWNS Digital

Nošenje trake, narukvice ili bedža sa suncokretima diskretno ukazuje ljudima iz okruženja, osoblju, kolegama, zdravstvenim profesionalcima, da je nekome potrebna dodatna podrška ili malo više vremena.

Pročitajte još: Zašto se kaže sve u šesnaest? Pomislićete na fudbal, ali odgovor će vas iznenaditi!

Suncokret kao znak nevidljivog invaliditeta upotrebljava se od 2016. godine, a do danas je prihvaćen i prepoznatljiv na većini aerodroma i mesta na kojima se održavaju javni događaji u Velikoj Britaniji, u mnogim supermarketima, na železničkim i autobuskim stanicama, na mestima za razonodu, u zdravstvenim centrima, u policijskim i vatrogasnim stanicama, a sve je veći broj malih preduzeća i organizacija koje prepoznaju suncokret. 

Ko su tvorci trake sa suncokretima?

Ideja je nastala tako što je jedan aerodrom u Londonu počeo da razmišlja kako da prepozna putnike koji imaju skriveni invaliditet, kako bi mogli da prilagode svoje ponašanje situaciji. 

Tako su 2016. godine osmislili zelenu traku sa suncokretima, koja diskretno ukazuje da se radi o osobi sa skrivenim invaliditetom. Na taj način su uspeli da olakšaju putovanje mnogim putnicima, bilo da je reč o asistenciji ili jednostavno davanjem više vremena za pojedine procedure.

Zašto suncokret?

Znak je trebalo da bude jasno vidljiv sa distance i dinamičan. Suncokret je odabran jer ukazuje na sreću, pozitivnost, snagu, samopouzdanje. To je univerzalno prepoznatljiv cvet, a ujedno je i rodno neutralan. Traka sa suncokretima omogućuje svakome ko ima nevidljivi invaliditet da ga obelodani, onda kada smatra da je to potrebno.

Danas, u mnogim zemljama Evrope, a sve više i u Srbiji, možete videti osobu sa trakom sa suncokretima, na većim okupljanjima i mestima gde je uvek gužva. 

Ukoliko primetite osobu koja nosi traku na kojoj su suncokreti – pustite je preko reda. I nju, i njenu porodicu, ukoliko nije sama.

Loading...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU