Pet stvari koje bi ipak trebalo da držimo dalje od mašine za pranje veša

Kristina LJubisavljević

02. 09. 2021. 000000 12:00

Foto: Pixabay

Mašine za pranje veša su izumi koji su mnogo olakšali svakodnevo funkcionisanje. Međutim, koliko god mašina za pranje bila funkcionalna postoje neke stvari koje nikada ne treba da peremo u mašini. 

Šta ne treba da peremo u mašini za pranje veša?

Možda je manje očigledno, ali ovih pet stvari treba da držimo dalje od mašine za pranje veša:

Kupaći kostim

Iako su kupaći kostimi dizajnirani da budu u vodi, voda u mašini za pranje veša nije idealna za materijal. Mehaničko dejstvo mašine može da ošteti trake i unutrašnju strukturu kupaćih kostima. Za njihovo što duže trajanje operite ih ručno.

Pročitajte još: Stvari ne mirišu lepo, a fleke su i dalje tu? Rešenje za probleme sa veš mašinom

Sakoi i jakne

Čak i ako je spoljna tkanina odela ili jakne pamuk, poliester ili druga tkanina koja se može prati u mašini, ipak bi trebalo da izbegavamo da ih stavljamo u mašinu za pranje veša. Na njima se nalaze materijali koji su međusobno povezani i daju jakni oštar oblik. Kada su izloženi vodi mogu da postanu deformisani. takod a se ipak odlučite za hemijsko čišćenje, piše The Spruce.

Kožne patike i odeća

Većina kožne obuće ima neke delove koji su spojeni lepkom i koji se mogu oštetiti prekomernom vlagom i toplotom.

Odeća od vune, kašmira, baršuna i ukrasa

Uvek pročitajte etiketu za održavanje na ovoj odeći. Neki su možda napravljeni od vune koja se može prati, a baršun - tkanina od mešavine pamuka/poliestera koji se obično nalazi u dečijoj odeći - takođe može da se pere u mašini za veš. Međutim, većinu vune i kašmira treba tretirati nježnije i prati ručno. Osim toga, odeću sa šljokicama ili ukrašenim detaljima ipak treba oprati ručno.

Pročitajte još: Ispolirajte srebro ili aparate u kuhinji: Maslinovo ulje ima široku primenu

Kravate

Kravate su često izrađene od svile, a unutrašnja struktura može da se iskrivi i deformiše u mašini za pranje veša. Tako da se nipak odlučite za ručno pranje ili hemijsko čišćenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU