Ovaj sastojak svi izbegavaju kad spremaju TORTE i KOLAČE, a neverovatno je KORISTAN

Aleksandra Kolarevic

19. 09. 2021. 000000 11:20

Foto: Piksabej

U mnogim izvornim receptima za slatkiše, torte i kolače na spisku sastojaka nalazi se i so. Međutim, kako se so razlikuje po ukusu od ostalih standardnih sastojaka za pripremu bilo kojeg deserta, mnoge domaćice će je izbeći.

Međutim, upravo so može "spasiti" ukus kolača ili torti, iako to možda zvuči neverovatno. Takođe, ne morate se brinuti da će vaš desert zbog malo soli postati slan.

Pročitajte još: PEČURKE ne treba nikad prati, ali zato BANANE i MANDARINE DA: Znate li koje SVE namirnice moraju "pod vodu" pre upotrebe?

Verovali ili ne, prstohvat soli u desertima osiguraće sladak ukus. Pored toga, prirodna aroma sastojaka može da se bolje razvije, tako da so zapravo deluje kao prirodni pojačivač ukusa.

So i šećer su zapravo suprotnosti koje se međusobno privlače.

So će umanjiti gorak ukus

So će smanjiti gorak ukus koji može nastati usled dugog pečenja, poa će tada slatki ukus postati izraženiji. Takođe, ako vam je kafa previše gorka, slobodno je začinite sa malo soli.

Testo će se brže podići uz pomoć soli

Poput kvasca, i so igra bitnu ulogu kada je dobro testo u pitanju. Uprkos tome što se ne preporučuje mešanje ova dva sastojka, testo će biti glađe i lakše će se oblikovati ako mu uz kvasac dodate malo soli.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU