RECEPT za PLANINSKI hleb: Bez aditiva, ostaje svež nekoliko dana!

Jovana Pejinovic

03. 10. 2021. 000000 08:20

FOTO: Piksabej

Čarobni recept za hleb bez aditiva, koji dugo ostaje svež. Oduševiće vas miris domaćeg hleba koji izlazi iz rerne.

Pročitajte još: KARFIOL U TURŠIJI: Idealan RECEPT za sve koji vole HRSKAVO i KISELO!

Recept za planinski hleb

Sastojci: 

  • 200g ražanog brašna
  • 200g spelte
  • 200g pšeničnog integralnog brašna
  • 200g pšeničnog belog brašna
  • 3 kašičice soli
  • 3 prstohvata askorbinske kiseline (vitamin C)
  • 4 kašike semenki suncokreta
  • 4 kašike semenki lana
  • 4 kašike semenki susama 
  • pola kocke svežeg ili kesica suvog kvasca
  • 1kašičica meda
  • 640ml tople vode

Postupak: 

Ako se koristi svež kvasac, pomešajte ga prvo sa medom i sjedinite do glatke mase.Sve suve satojke,brašna,semenke,so, askorbinsku kiselinu i semenke pomešati u posudi. U to dodati kvasac izmešan sa medom i toplom vodom.

Sve lepo izmešati, prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hladnom preko noći. Sledećeg dana izvaditi i ostaviti još 2-3 sata na toplom.

Posuti malo brašna po površini, izvaditi testo, posuti po njemu malo brašna i sa strane naborati, kao pismo. Desnu stranu preklopiti do pola, onda levu, gornju i donju. Brašno ne treba umesiti u hleb, slobodno neka ostane na površini. Hleb staviti u posuduu za pečenje koja je obložena papirom za pečenje i poklopiti poklopcem.

Prvih 7 minuta peći na 250 stepeni, a zatim narednih 35 minuta na 230. Na kraju skinuti poklopac i peći još 15 minuta, da bi dobio lepu koricu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK