Kako da peremo i čuvamo BELU ODEĆU da duže izgleda novo i bez žutih mrlja

Kristina LJubisavljević

27. 09. 2021. 000000 09:00

Foto: Deposit

Kako očistiti i negovati belu odeću

Postoji nekoliko je jednostavnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavamo kako bi bela odeća izgledala svetlo i čisto. Kako tretirati fleku, na kojoj temperaturi oprati, mešanje sa drugim bojama... postoji mnogo toga na šta treba da obratimo pažnju.

Odvajanje veša

Prvi korak u očuvanju bele odeće je pažljivo sortiranje prljavog veša. Pranje bele odeće odvojeno sprečiće prelazak boja na bele komade zbog čega će odeća da izgleda istrošeno.

Pročitajte još: Najjeftije i najbolje sredstvo za čišćenje kuće: Čisti bukvalno SVE!

Izbegavajte preopterećenje

Punjenje mašine za pranje veša do ivice jna prvi pogled izgleda kao da štedimo vreme, međutim. time nećemo da postignemo najčistije rezultate. Kada je mašina za pranje veša preopterećena, nema dovoljno prostora između odeće da voda ispere svu prljavštinu sa tkanine.

Odmah tretirajte mrlje

Pratite smernice za uklanjanje mrlja za različite vrste tkanina i mrlja. Recimo izbeljivač sa hlorom može da izbeli, ali može i da ošteti tkanine ako se prekomerno koristi. Izbeljivač na bazi kiseonika obično je sigurniji i može se nanositi na sve tkanine, osim vune i svile.

Operite sa što toplijom vodom

Koristite toplu vodu - ili najtopliju vodu koja se preporučuje za tkaninu - da biste uklonili masnoće i prljavštinu.

Pročitajte još: Imaju posebnu simboliku: Deset prelepih imena za JESENJE BEBE

Isperite sirćetom

Preskočite komercijalne omekšivače koji mogu da ostave tragove na belim tkaninama. Umesto toga, dodajte 1 šolju destilovanog belog sirćeta u ciklus ispiranja kako biste bili sigurni da je sav deterdžent uklonjen sa tkanina.

Čuvanje bele odeće

Važan je način na koji čuvamo belu odeću. Skladištenje belih odevnih predmeta u plastičnim kesama ili vrećama ne dozvoljava protok vazduha i može da doinere da doeća požuti. Koristite pamučne kese kako biste zaštitili belu odeću od prašine i prljavštine.