Istorija KOLAČA: Čizkejk je nastao pre 4 000 godina, a prvobitan recept se u potpunosti razlikovao od DANAŠNJEG

Aleksandra Kolarevic

09. 10. 2021. 000000 21:00

Foto: Printskrin/Jutjub/Recipes by Carina

Za čizkejk, omiljeni desert širom sveta, mnogi misle da potiče iz NJujorka. Međutim, istorijske činjenice su nešto drugačije. Čizkejk se prvi put pojavljuje pre 4 000 godina, i to u antičkoj Grčkoj.

Smatra se da je prva "torta od sira" nastala na grčkom ostrvu Samosu, jer su antropolozi tamo pronašli kalupe za sir koji datiraju još iz perioda 2 000 godina pre Hrista.

Pročitajte još: Arheolozi ostali u ČUDU! Okrili ostatke restorana BRZE HRANE u antičkoj Pompeji!

U Grčkoj se torta od sira smatrala dobrim izvorom energije, a postoje dokazi da je posluživana i sportistima tokom prvih olimpijskih igara 776. godine pre Hrista. 

Takođe, prema istorijskim spisima, grčki mladenci su za svadbenu tortu uvek birali onu od sira.

Prvobitan recept

Jednostavni sastojci poput brašna, pšenice, meda i sira oblikovani su u tortu i pečeni, a proces pripreme tekao je na sledeći način - istuče se sir dok ne postane gladak i kremast, a onda se pomeša sa medom i prosejanim pšeničnim brašnom. Zatim se zagreje u jednoj masi, a onda se sotavi da se ohladi.

Foto: Piksabej

Promene u receptu kroz istoriju

Kad su Rimljani osvojili Grčku, recept za tortu od sira bio je samo jedan u nizu ratnog plena. Oni su ga izmenili, dodajući sastojcima jaja, a vremenom su dodali i pecivo. Svi sastojci su se pekli ispod vruće cigle i posluživali topli.

Kako su Rimljani širili svoje carstvo, Evropljanima su doneli i recept ove torte sa sirom. Velika Britanija i istočna Evropa počele su da eksperimentišu s tajnim sastojcima za njihov čizkejk.

U svakoj evropskoj zemlji recept je počeo dobijati ​​različite kulturne oblike kroz sastojke koji su izvorni za svaku regiju. 

Foto: Piksabej

1545. štampana je prva knjiga s receptima u kojoj se čizkejk opisuje kao slatka hrana na bazi brašna. Čak je i kuhar Henrija VIII dao svoj doprinos u oblikovanju recepta za čizkejk.

On je izrezao sir na vrlo male komadiće i natapao ih u mleku tri sata. Zatim bi procedio smesu i dodao jaja, maslac i šećer.

Tek u 18. veku torta od sira počela je da liči na čizkejk koji se danas pravi u Sjedinjenim Državama. U to vreme Evropljani su počeli da koriste umućena jaja umesto kvasca, kako bi se hleb i kolači podigli tokom pečenja.

Foto: Piksabej

Današnji čizjejk

Svi delovi sveta imaju svoj recept za pravljenje torte od sira. Italijani koriste sir rikotu, dok Grci koriste mizitru ili fetu. S druge strane, Nemci preferiraju sveži sir, dok Japanci koriste kombinaciju kukuruznog skroba i belanaca.

Postoje i posebne torte od sira koje uključuju plavi sir, plodove mora, začinski čili, pa čak i tofu.

Foto: Piksabej

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU