Izbegavajte ovu hranu za zdavije srce: Kako ishrana utiče na kardiovaskularni sistem?

Kristina LJubisavljević

06. 10. 2021. 000000 08:00

Foto: Deposit

Ishrana igra značajnu ulogu u zdravlju srca i može imati pozitivan ili negativan efekat.

- Za optimalno zdravlje, Američko udruženje za srce preporučuje odraslima da na njihovom eniju akcenat bude na povrću, voću, mahunarkama, integralnim žitaricama, životinjskim proteinima i ribi, kaže dr Peni Kri Eterton, profesor ishrane i član Američkog udruženja za srce. Hrana koju jedemo ima direktan uticaj na krvni pritisak, pa čak i pomaže u određivanju zgrušavanja krvi. Gojaznost, visok krvni pritisak i visok holesterol su faktori rizika za srčane bolesti koji su blisko povezane sa onim što jedemo, konzumiranje dijete sa malo zasićenih masti i bogate vlaknima može značajno da smanji rizik od srčanih oboljenja, piše Real Simple.

Pročitajte još: Beli luk je dobar za IMNUNITET, ali pomaže i kod čestog KOŽNOG OBOLJENJA

Koju hranu da izbegavamo u korist kardiovaskularnog zdravlja?

Trebalo bi da ograničimo hranu bogatu zasićenim mastima, solju, prerađenim mesom, rafinisanim ugljenim hidratima i pića zaslađena šećerom.

Povećan unos natrijuma povezan je sa povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska i srčane insuficijencije.

Kada je u pitanju zdrava ishrana, fokusirajte se na dodavanje više ukusne hrane bogate hranljivim materijama, gde je to moguće, umesto da se fokusirate na ograničavanje sebe. Čineći ishranu prijatnijom, biće lakše njeno održavanje.