Ko je, u stvari, DRVENA MARIJA? Evo kako je nastao čuveni srpski izraz

Jovana Pejinovic

06. 10. 2021. 000000 12:00

FOTO: Depozit

Osim za ljude nespretne u društvu, drvenom Marijom možemo prozvati nekoga ko je nepristupačan, neprijatan i ko odbija druge od sebe.

Pročitajte još: Šumadinac koji je oženio Albanku otkriva kako se bira MLADA: "Ode se uzme se, nije da se izabere, već..."

Ko je ta drvena Marija?

Teorije kažu da je verovatno u pitanju drvena statua Device Marije, kakve se mogu naći u raznim, uglavnom katoličkim crkvama, a poznato je da su statue krute, da stoje nepomično, baš kao i osobe koje se ne snalaze u društvu i koje ne reaguju na spoljašnje nadražaje.

Teorija koja se posebno istakla kaže da su u pitanju bile drvene statuete (njih dvanaest) koje su se zvale Marije i koje su građani Venecije iznosili svojim moreplovcima u ritualu nagrađivanja za uspešan morski poduhvat (statuete su zamenjivale žive neveste, koje su ranije bile žrtvovane).

Foto: Piksabej

Poznata je i igra Drvene Marije, u kojoj jedan od igrača žmuri okrenut zidu dok mu ostali polako prilaze. Kada on odbroji i kaže „Drvena Marija“, ostali treba odmah da se ukipe, a koga je uhvatio u pokretu, ispada iz igre.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU