Jednostavan RECEPT za POGAČU - Mekana unutra, a spolja hrskava! (VIDEO)

Jovana Pejinovic

12. 10. 2021. 000000 08:40

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže recept za ukusnu pogaču, koja se lako pravi i uspeva svima.

Pročitajte još: Originalna CEZAR SALATA ima TAJNI SASTOJAK koji retko ko stavlja, a čini je posebno ukusnom! (RECEPT)

Recept za pogaču

Potrebno je:

  • 450 ml. mleka
  • 20 gr kvasca
  • oko 800 gr brašna
  • 50 ml. ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičica soli
  • maslac ili margarin omekšan
  • 1 žumance za premazivanje..susam

Priprema:

U mleko rastopiti kvasac, dodati šećer i ulje, brašno, so i zamesiti fino glatko mekše testo. ostaviti da odmara 30 min. Izdvojiti 4 manje kugle oko 180 gr. oblikovati rukom pa staviti loptice na sredinu podmazanog pleha.

Izdvojiti opet 4 ali manje loptice  od prvih pa svaku razviti veličinu tanjira. Svaku premazati maslacom ili margarinom. Staviti jednu preko druge pa još razviti oklagijom. Ponovo premazati zadnju  i uviti u rolnice sa jedne i druge strane jedna drugoj u susret. Preseći na pola. 

Dobili smo dve tanje rolnice koje presečemo na pola i upletremo kao kike koje obavijemo loptica u plehu. Na isti način premazati 4 razvije loptice stim što razvijeno testo sečemo unakrst a svaki trougao po malo po sredini a uglove provučemo kroz otvore i trouglove ređamo između lopti u plehu. 
Vrhovi idu spolja a širi deo u sredinu. U sredinu pogače možete staviti mali lopticu ili napraviti ružitcu od testa. Premazati žumancetom i posuti semenkama susama. Uključiti rernu na 200 pa smanjiti na 180 stepeni C. Peći pogaču 45-50 min, pa je pokriti krpom. Vrhunska tako mekana korica joj krcka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK