KO OVO MOŽE DA IZDRŽI? Cena prosečne svadbe DRAMATIČNO RASTE, a dve trećine termina za 2022. godinu ZAUZETO!

Jovana Pejinovic

24. 10. 2021. 000000 11:30

Foto: Piksabej

Kako kaže Boško Bubanja, iz Ivent industrije Srbije, navala u letnjem periodu dogodila se zato što su svi oni koji su planirali svadbu za april, maj i jun odložili za leto i jesen, ali sa porastom broja zaraženih krajem avgusta i početkom septembra veliki broj mladenaca je odlučio da otkaže veselje. U pitanju je čak trećina svadbi, a većina mladenaca koji su odlučili da odlože okupljanje, opredelila se za narednu godinu.

Pročitajte još: Zašto su portreti na kovanicama rađeni IZ PROFILA, a na papirnim novčanicama UVEK ANFAS?

Sve popunjeno

"U najvećem broju ivent centara, odnosno restorana koji se bave organizovanjem ovakvih događaja, popunjenost termina jza sledeću godinu je već preko 70 odsto. Tako da sledeće godine, ukoliko situacija bude u normali, očekuje se povećan broj svadbi za oko 30 odsto, odnosno između 35.0000 i 37.000 proslava", kaže Bubanja.

Svadbe se sada zakazuju za sledeću godinu, kao i cene. Prema rečima Bubanje, u februaru i martu ove godine ugostitelji su upozoravali da će doći do porasta cena.

Konobari beže u susedstvo

"Pre svega zbog kadrova, zbog porasta troškova prema zaposlenima. Veliki broj njih je otišao u Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru i tako dalje, pa da bi se ovde zadržali, plate su skočile za konobare, kuvare, šankere, za sigurno 50 odsto. I to je jedna od stvari koja utiče na povećanje cena", istakao je Bubanja.

On je dodao da je pored toga porasla cena energenata, da rastu i cene namirnica, kao i to da je bilo neizbežno da porastu cene proslava, što trenutno dodaje oko 5 do 10 odsto na trenutne cene, ali i da ne bi trebalo dalje da rastu.

"To nije rast kojim bi mi trebalo da nadoknadimo minuse iz prethodnog perioda, jer ne možemo da ih nadoknadimo sa tim. To je prosto direktan porast troška koji mi imamo", objašnjava Bubanja.

(Blic)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU