Muškarci ili ŽENE: Šta mislite ko je skloniji DEPRESIJI?

Kristina Malešević

31. 10. 2021. 000000 16:00

Foto: Pixabay

U uslovima svetske krize, depresija je postala sve češći problem kod ljudi, a posebno kod žena za koje se veruje da imaju i do dva puta veći rizik od depresije. Za to postoje određeni razlozi koji navodno utiču na pojavu depresije kod žena. Oni mogu biti genetski, psihološki, ali i fiziološki.

Pročitajte još: Šta STIL vaše kuhinje govori o LIČNOSTI? (FOTO)

Žene su te koji mnogo više razmišljaju pa su sklonije racionalizovanju...

Najvažnije od svega, žene imaju jaču genetsku predispoziciju za razvoj depresije. One su, naime, podložnije uticajima i promenama hormona koji u velikoj meri utiču na pojavu depresije. Genetika sama po sebi ne određuje kada će određena žena oboleti od depresije, ali se smatra da će isto najverovatnije naslediti od svoje bake ili majke.

Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?

Osim genetike, veliku ulogu kod pojave depresije u žena igraju i njihove psihološke karakteristike. Za razliku od muškaraca, žene su te koji mnogo više razmišljaju pa su sklonije racionalizovanju. Mnoga istraživanja pokazala su da ovakva navika može biti dobra stvar, ali između ostalog uticati i na pojavu depresije, što i nije toliko dobro.

Pročitajte još: ULAZNA VRATA u jesenjem stilu - Jednostavne IDEJE koje možete sami sprovesti u delo! (FOTO/VIDEO)

Još jedna stvar koja može biti okidač za depresiju je činjenica da žene mnogo više vremena, ali i truda ulažu u svoje ljubavne veze ili brakove. S obzirom na spomenuto, one mnogo više reaguju na stres uzrokovan svađom sa partnerom, ljubavnim problemima i sličnim tegobama u vezama koje muškarce toliko ne opterećuju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU