Pet dnevnih navika koja jačaju PLUĆA: Na šta treba da obratimo pažnju?

Kristina LJubisavljević

03. 11. 2021. 000000 10:40

Foto: Deposit

Proteklih godinu i po mnogo pričamo o zdravlju i načinu da ga što više unapredimo i ojačamo organizam.

Zdrava pluća

Pluća su glavni organ u našoj respiratornoj funkciji, zajedno sa okolnim organima i mišićima. Kako da nekim malim dnevnim rutinama očuvamo puća zdravim.

Redovno vežbanje

Vežba je ključna za mnoge delove našeg zdravlja, a pođednako je važna i za snagu naših pluća. Naša pluća su "pumpa" i zvise od okolnih mišića. Da bi bila jaka, moramo da održavamo mišiće u formi. To ne moraju da budu prave vežbe, počnite polako i postepeno, za početak hodanje je odličan oblik kardiovaskularnih vežbi.

Pročitajte još: Opsednutost zdravom hranom može prerasti u BOLEST koja se teško LEČI

Povećajte vitamin D

Znamo da je vitamin D važan za zdravlje naših kostiju, ali je takođe važan za zdravlje pluća. Studija iz 2011. je otkrila da nedostatak vitamina D može uzrokovati deficit u funkciji pluća, pa čak da promeni i strukturu.

Disanje

Stres može da bude izuzetno negativan za pluća. Duboko disanje je korisno za smanjenje stresa, a dijafragmatično disanje i disanje stisnutim usnama mogu pomoći u povećanju kapaciteta pluća, posebno nakon oporavka od respiratorne infekcije. Udisanjem i izdisanjem brojeći do četiri, ili disanjem na stomak, vraćate osećaj mira i smanjujete osećaj stresa i anksioznosti, piše Real Simple.

Pročitajte još: Brzi test ZDRAVLJA: Koliko dugo možete da stojite na JEDNOJ NOZI?

Naspavajte se

Nedostatak sna može da ima negativan uticaj na naš ukupni imuni sistem.

Izbegavajte nezdrave navike

Poslednji deo održavanja pluća jakim i zdravim je izbegavanje stvari koje su loše za njih. Cigarete bismo svrtali u sam vrh ovih navika. Takođe ukoliko vežbate, izbegavajte mesta sa lošim kvalitetom vazduha ili ogromnu gužvu gde nemate prostora da udahnete.