Kofein ili svetlo? Šta će nas uveče više razbuditi?

Kristina LJubisavljević

09. 11. 2021. 000000 21:30

Foto: Shutterstock

Znamo da nije dobra ideja da popijemo šoljicu kafe uveče. Međutim, nova studija sa Univerziteta Kolorado baca drugačije svetlo na to kako kofein kvari cikluse spavanja.

Naučnici su otkrili da nas kofein drži budnim jer utiče na naš unutrašnji sat. Naš cirkadijalni ritam pomaže organizmu da zna kada da zaspi, a kada da ustane. Istraživački tim je imao je pet ispitanika da učestvuje u 49-dnevnoj studiji, gde su testirani pod četiri odvojena uslova koji su upoređivali efekat kofeina na san sa efektom svetlosti na san. Ppokazano je da jako svetlo remeti cirkadijalne ritmove, piše Real Simple.

Pročitajte još: Žena sa NAJVIŠE PREGLEDA na Tinderu nije uspela da nađe ljubav na aplikaciji - Htela je da poludi od "ZAHTEVA ZA SPAJANJE" (FOTO)

Testirani su sa slabim osvetljenjem i placebo pilulom; jako svetlo i placebo pilula; slabo osvetljenje i pilula sa kofeinom; i jarko svetlo i pilulu kofeina. Istraživači su povremeno testirali nivoe melatonina, "hormona spavanja", pošto ovaj hormon takođe pomaže u regulisanju unutrašnjeg sata. Samo jako svetlo je odložilo unutrašnji sat za 85 minuta, a kombinacija jakog svetla i pilule kofeina odložila je sat za 105 minuta.