KAKO SE PRAVI SITNI SIR? Gotov za 30 minuta, a ne treba vam posebna oprema (RECEPT)

Jovana Pejinovic

11. 11. 2021. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Dobijeni sir je blag i kremast, sa delikatnim mirisom limuna. Sitni sir je svestran i može se koristiti umesto rikote u receptima ili kao jednostavan krem sir kao preliv ili namaz.

Pročitajte još: TAJNA NAJUKUSNIJEG PILAVA: Prija stomaku, a poseban sastojak mu daje savršen ukus (RECEPT)

Recept za sitni sir

Sastojci

  • 1,5 l punomasnog mleka (sirovog ili pasterizovanog, ali ne ultra-pasterizovanog)
  • 2 šolje kultivisane mlaćenice
  • 4 kašike limunovog soka (svežeg ili flaširanog)
  • 1/2 kašičice morske soli (opciono, po ukusu)
  • Sveže začinsko bilje, mleveno (opciono)

Uputstva

Sipajte mleko u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri do 175 stepeni.

Mešajte po potrebi da sprečite zagorevanje i smanjite toplotu kada počne da se lepi za dno tiganja.

Isključite vatru i dodajte mlaćenicu i limunov sok, mešajući da se sjedini.

Mleko bi trebalo odmah da počne da stvara zgrušavanje, ali ga ostavite da stoji neometano najmanje 5 minuta. U ovom trenutku, trebalo bi da vidite jasno razdvajanje skute i surutke.

Sipajte skutu i ​​surutku u cedilo obloženo gazom.

Ostavite skutu da se ocedi 2-3 minuta, dok ne izgleda kao gusta ovsena kaša. (Ocedite duže za sušeni gotov sir). Umešajte so i začinsko bilje (opciono, ako koristite) i poslužite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU