Školski primer SLAVSKOG KOLAČA: Recept za NAJLAKŠU prirpemu (VIDEO)

Aleksandra Kolarevic

21. 11. 2021. 000000 09:00

Foto: Bakina kuhinja

Ovoga jutra u bakinoj kuhinji sprema se slavski kolač, što bi se reklo po "školskom" receptu. Lako se sprema, a izgled, kao i ukus će vas oduševiti.

Sastojci:

500 ml vode
30 ml malsinovog ulja
850 gr brašna
20 gr kvasca
1 kašičica šećera i soli

Pročitajte još: Mekan kao PENA: Recept za jeftin i brz KOLAČ sa keksom i džemom (VIDEO)

Priprema:

Zamesiti glatko testo sa kvascem koje je izmrvljeno u malo mlake vode. Dodati ostatak vode, šećera, ulja, brašna, soli, i zamesiti glatko srednje tvrdo testo.

Ostaviti da odstoji, pa kad poraste izdvojiti 1/3 a ostatak testa podeliti na 5 lopti. Peta neka bude manja, jer ona ide u sredinu.

Prvi deo testa razviti u veličini kalupa i staviti na dno podmazane šerpe. Svaku loptu obraditi rukama, pa pokriti da odstoje 5 minuta, pa ih poređati u šerpu na testo koje je stavljeno kao na slici.

Foto: Bakina kuhinja

Najmanja lopta ide u sredinu. Od brašna i vode umesiti malo tvrdog testa, pa kalupom pečata iseći otiske i staviti na svaku lopticu u obliku krsta. 

Ostale figurice staviti po želji. Ostaviti pokriven kolač da naraste oko 30 minuta, pa premazati žumancetom, ako nije posna slava, i peći na 180 stepeni oko 1 sat. Na polovini pečenja pokriti da vrh ne izgori jer dosta naraste.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU