I muškarci prolaze kroz KLIMAKS već od 35. godine. Evo kako da prepoznate prve znake andropauze

Kristina Malešević

26. 11. 2021. 000000 17:00

Foto: Shutterstock

U javnosti se mnogo češće govori o klimaksu, kao "problematičnoj" fazi ženskog starenja za koji se vezuju burne hormonske reakcije, ali se ne može često čuti nešto o muškom "klimaksu", odnosno andropauzi kroz koju prolaze svi muškarci.

Pročitajte još: Svaka veza prolazi kroz PET FAZA, ali većina parova ostane zaglavljeno u TREĆOJ

Naime, muškarci takođe na prelazu između dva životna razdoblja prolaze kroz "ludovanje" hormona. Muška "menopauza" nema jednako izražene simptome kao kod lepšeg pola, ali je objašnjenje zašto odrasle muške osobe ođednom mienjaju uobičajeni način odevanja i ponašanja.

Ovo  je objašnjenje zašto odrasle muške osobe ođednom mienjaju uobičajeni način odevanja i ponašanja...

- Neki muškarci u klimaks mogu ući sa 35 godina, dok on kod drugih nastupa tek u 70. godini. Intenzitet se razlikuje od slučaja do slučaja, ali medicinski je utvrđeno da svaki muškarac prolazi kroz neki oblik andropauze - tvrdi urolog Univerzitetske bolnice u Hamburgu.

Pročitajte još: Da li partneru treba priznati prevaru? Psiholog savetuje da dobro razmislite zbog JEDNOG razloga

Naime, muški organizam počinje sa stvara manje seksualnih hormona što remeti balans ukupne hormonske slike. Zbog manjka testosterona libido pada, a pojačano se stvaraju masne naslage dok mišići postaju sve slabiji.

Lekari savetuju muškarcima da u klimaksu obrate više pažnje na zdravu ishranu i da se pojačano bave telesnom aktivnošću. Moguće su i razne hormonske terapije, ali najvažniju ulogu u lakšem podnošenju novog stanja ima razumevanje okoline, pogotovo životne partnerke.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU