Ovo sigurno NISTE ZNALI: Zbog čega POLICAJAC uvek dodirne vaš AUTO kada vas zaustavi?

Aleksandra Kolarevic

14. 12. 2021. 000000 11:00

Foto: Piksabej

Ukoliko ste primetili da policajci često dodirnu auto koji su zaustavili, znajte da oni to ne rade slučajno - razlog je prost, ali i genijalan u isto vreme.

Ako vozač napravi neko krivično delo, u toku samog zaustavljanja ili kasnije, bilo da povredi policajca ili nekog drugog, zbog otiska prsta koji je policajac ostavio, to će biti značajan dokaz.

Pročitajte još: Umetnik pronašao inspiraciju u SAOBRAĆAJNIM ZNAKOVIMA: Od ulice napravi muzej (FOTO)

Otisci prstiju koji su ostali na automobilu mogu dokazati da je policajac zaista prišao vozilu i imao susret s određenim vozačem. 

U slučaju nužde, vozač koji je ostavio svoj automobil i pobegao se može locirati na osnovu otisaka prstiju na njegovom automobilu.

Još jedan razlog za dodirivanje konkretno gepeka jeste provera da li se neko nalazi u njemu, odnosno da li je kidnapovanje u pitanju.

Ova procedura prvobitno se razvila kako bi policajci malo "uplašili" vozača i ostale osobe u vozilu.

U slučaju da vozač ima neke nelegalne supstance ili oružje, odmah će krenuti da ih sakrije pre nego što policajac stigne do prozora, a iznenadno kuckanje može da ga zbuni i tako poveća šansu da hvatanje.

Ova praksa se polako napušta u SAD-u zbog velikog broja napada na policajce jer kuckanjem odaju svoju poziciju i tako olakšavaju kriminalcima da ih iznenade i napadnu.

Policajci ne dodiruju samo gepek, već i zadnji far automobila iz potpuno istog razloga, a u nekim situacijama to im daje dovoljno vremena da procene situaciju i ima li opasnosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU