SLANE ili SLATKE, odlučite sami: Tri najpopularnije POSNE PITE po BAKINOM RECEPTU (FOTO/VIDEO)

Aleksandra Kolarevic

15. 12. 2021. 000000 08:40

Foto: Bakina kuhinja

Ovog jutra se u bakinoj kuhinji spremaju tri posne pite - jedna slana sa šampinjonima i lukom, i dve slatke, od suvog grožđa i višanja.

Pročitajte još: Smazaćete sve iz tepsije: Mešavina sa krompirom ili GURMANLUK u POSNOJ varijanti (RECEPT/VIDEO)

Slana posna pita

Sastojci:

- tanke kore
- kuvan pirinač 200 gr
- 100 gr šampinjona
- 2 veze mladog luka ili 1 praziluk
- ulje
- začini: so biber

Priprema:

Ispržiti luk pa dodati isečene oprane šampinjone i dinstati ih oko 20 minuta. Posoliti i dodati bibera po želji. Odvojiti pola kuvanog pirinča, pa izmešati sa šampinjonima.

Jendu koru premazati uljem pa dodati drugu koju ćete premazati nadevom od pirinča i šampinjona. Saviti strane i uviti kore i ređati u pleh.

Foto: Bakina kuhinja

Slatka pita sa suvim grožđem

Sastojci:

- gotove kore
- kuvan pirinač (polovina koja je ostala od prirpeme slane pite)
- 50 gr suvog grožđa i malo ruma
- cimet
- šećer
- ulje

Priprema:

U kuvan pirinač dodati 50 gr suvog grožđa potopljenog u rum, cimeta, šećera po želji, pa izmešati. Prvu koru premazati samo uljem, kao i drugu, pa preko nje staviti nadev pirinča i suvog grožđa. Saviti ivice i uviti. Ređati u pleh.

Foto: Bakina kuhinja

Slatka pita sa višnjama

Sastojci:

- kore
- ulje
- višnje
- šećer
- 2 kašike prezli

Priprema:

Prvu koru premazati uljem, pa dodati drugu preko prve i nju premazati pa pobacati višnje. Malo po želji zašećeriti, dodati kašiku-dve prezli preko višanja, saviti ivice i uviti kore.

Ređati u podmazan pleh, premazati rolnice pite uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene pite (oko 40 minuta).

Foto: Bakina kuhinja

Detaljan postupak pripreme ovih pita možete videti u videu ispod.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU