Fini, slani, hrskavi i punjeni: Recept za LISNATE ŠTAPIĆE koji se tope u ustima (VIDEO)

Aleksandra Kolarevic

29. 12. 2021. 000000 08:40

Foto: Bakina kuhinja

Ovoga jutra u bakinoj kuhinji spremaju se lisnati slani štapići koji su idealni za doručak, užinu ili večeru.

Sastojci:

- 250 ml mleka
- 15 grama kvasca svežeg
- 1 kašičica šećera
- 30 ml maslinovog ulja
- 500-550 grama brašna
- malo soli
- 200 grama kisele pavlake
- veća kocka feta sira
- 150 grama maslaca ili margarina

Pročitajte još: NEMA JOJ RAVNE: Jedna od najpopularnijih pita kod mladih domaćica - CARSKA PITA (RECEPT)

Priprema:

U malo mleka izmrviti kvasac, dodati šećer i pustiti da kvasac nadođe. Sipati u vanglicu, dodati ostatak mleka, ulje, brašno, so i zamesiti mekše testo. Pokriti da malo naraste, pa istresti na sto koji smo pobrašnjavili. 

Testo podeliti na pet delova. Obraditi svaki deo u rukama oblikujući lopte, pa ih pokriti da odmore 5-6 minuta. Svaku loptu oklagijom razviti veličine većeg tanjira, pa na njega izrendati smrznut maslac ili margarin.

Stavljati testo jedno preko drugog. Petu razvijenu lopticu prekriti preko četvrte pa sve razviti što tanje. Izmešati sir i pavlaku, pa premazati polovinu razvijenog testa. Prekriti sa ostalim delom testa .

Opet razviti oko pola cm. Premazati žumancetom celu razvijenu površinu. Seći trake 1,5 cm širine, pa uviti i ređati u pleh. Posutu susamom i odmah peći na 220 stepeni oko 20-30 minuta.

Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu ispod.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK