Zimske večeri su idealne za ŠUMADIJSKI čaj, u narodu čuven kao VRUĆA RAKIJA! Evo kako da je napravite i koja su njena lekovita svojstva

Kristina Malešević

29. 12. 2021. 000000 20:30

Foto: Pixabay

Šumadijski čaj se u našim krajevima pravi od šljivovice mada, može se praviti i od komovice. 

Pročitajte još: Rada Manojlović NOVOGODIŠNJOM čestitkom rasplakala sve: Evo kome je namenila

U mnogim krajevima naših prostora kuvana rakija koristi se kao lek protiv gripa i drugih bolesti, a odlično greje tokom zime. Ukoliko želite da kuvana rakija bude blaga, duže je prokuvavajte i posledično više alkohola će ispariti.

Pročitajte još: Da li je i vama ovo previše DETINJASTO: Paparaci uslikali Dženifer Lopez, a jedan detalj oko njenog vrata NIKO NIJE OČEKIVAO (FOTO)

Sastojci:

  • 4 kašike šećera
  • 250 mililitara rakije
  • 250 mililitara vode

Priprema vruće rakije:

U metalnu posudu stavite 4 kašike šećera da se karamelizuje, kada to postignete, skinite sa ringle pa dodajte odmah 250 mililitara rakije, jačine od 17 do 20 gradi i 250 mililitara vode. Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi. Služiti toplo, pošto se kuvana rakija pije dok je vruća!

Pročitajte još: Nakon što su joj roditelji pronađeni mrtvi u domu, oglasila se popularna glumice: "Želim privatnost da tugujem"

Neki u kuvanu rakiju vole da ubace nekoliko klinčića - kažu da je odlično. Ako je rakija jaka, dodajte više vode. Nije loše ostaviti je da malo ključa kako bi više alkohola isparilo.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU