Poznat je po brojnim LEKOVITIM SVOJSTVIMA, ali može da podigne KRVNI PRITISAK: Sa ovim čajem treba biti OPREZAN

Aleksandra Kolarevic

15. 01. 2022. 000000 14:30

Foto: Piksabej

Hipertenzija predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a povišen krvni pritsak je poznat i kao "tihi ubica". Povezuje se s genetikom, godinama, nezdravim navikama poput pušenja, pojačanog konzumiranja alkohola i energetskih napitaka, strea i nedostatka sna.

Iako je od presudne važnosti konsultovati lekara i promeniti životne navike, treba biti oprezan i sa prirodnim lekovima jer jedna najnovija zdravstvena studija ističe da čaj od sladića, koji je poznat po brojnim lekovitim svojstvima, može u nekim slučajevima da povisi pritisak.

Pročitajte još: Može da izazove NEMIR, ANKSIOZNOST i NESANICU: Kada ZELENI ČAJ postaje opasan?

Sladić se već godinama upotrebljava za ublažavanje respiratornih i bubrežnih infekcija, gastritisa, reumatskih oboljenja i čira na želucu.

Ipak, doktor Žan-Pjer Falet sa Univerzitet Mekgil u Montrealu upozorava da i biljni proizvodi mogu biti štetni, poput ovog izuzetno zdravog čaja.

"Prevelike količine nekih biljnih proizvoda mogu imati nuspojave. Proizvodi koji sadrže ekstrakt korena sladića mogu podići krvni pritisak, izazvati zadržavanje vode i smanjiti nivo kalijuma ako se konzumiraju u prekomernoj količini", rekao je doktor.

Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Kada "gornji" pritisak pređe 140, a "donji" 90 smatra se da je povišen krvni pritisak. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU