Mekana, da mekša ne može biti: RECEPT za najjednostavniju, a najbolju PUNJENU POGAČU (VIDEO)

Aleksandra Kolarevic

15. 01. 2022. 000000 08:40

Foto: Bakina kuhinja

Ovog jutra se u bakinoj kuhinji sprema punjena pogača - jednostavna, a mekana, idealna za doručak, ili večeru.

Sastojci za počagu:

- 300 ml mleka
- 15 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 500-550 gr brašna
- malo soli
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 belance

Sastojci za nadev:

- 150 gr sira
- 50 gr rendanog kačkavalja
- 1 puna kašika kisele pavlake

Sastojci za premazivanje:

- 1 žumance
- 1 kašičica ulja
- 50 gr rendanog kačkavalja

Priprema:

U lončić sipati malo mlakog mleka dodati šećer i izmešati. Kad zapeni, sipati u vanglu i dodati jedno belance, a žumance ostaviti poklopljeno za premazivanje. 

U vanglu sipati ostatak mleka, dodati i nadošao kvasac, belance i ulje kao i malo brašna pa izmešati. Dodati ulja, soli i ostatak brašna da testo bude baš mekano.

Ostaviti ga pokriveno da naraste oko 30 minuta na toplom. Sto posuti brašnom i istresti testo. Izraditi ga rukama i formirati u loptu, pa je podeliti na dva jednaka dela. 

Izmešati sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. Prvu loptu testa razviti oklagijom na 2 cm debljine pa je prebaciti u tepsiju obloženu pek papirom. 

Pročitajte još: "Prelep kolač, torta mu nije ravna": Biskvit koji baka često pravi (RECEPT/VIDEO)

Premazati sa sirom. Prekriti sa drugom polovinom razvijenog testa. Ostaviti pokriveno da odmori 20 minuta pa premazati žumancetom u koji treba dodati kašičicu ulja i mleka i dobro izjednačiti. Premazati pogaču i prekriti je sa rendanim kačkavaljem. 

Rernu uključiti na 220 stepeni i peći tako 20 minuta, pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 20 minuta.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU