ČUPAVE PIROŠKE: Fantastično mekane i šuškave (RECEPT/VIDEO)

Jovana Pejinovic

17. 01. 2022. 000000 08:40

Foto: Bakina kuhinja

Svi znamo za slane piroške, ali baka je odlučila da isproba i recept sa džemom, koji je po svoj prilici završio izuzetno uspešno.

Potrebno je:

  • 200 ml. mleka
  • 100 ml mlake vode
  • 15 gr kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 30 ml. maslinovog ulja
  • 450 gr brašna
  • soli
  • džem
  • mrvice hleba svežeg
  • 3 kašike kačkavalja
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i izmrvuti kvasac da zapeni, Sipati u vanglu mlako mleka, dodati nadošli kvasac kvasac, maslinovo ulje, brašno  i so i sve dobro izjednačiti. Ostaviti da testo poraste pokriveno na toplom 30 minuta. 

Pročitajte još: Ne bacajte višak: Ako vam je ostalo PIRE KROMPIRA od ručka, napravite ŠUFNUDLE (RECEPT)

Stari hleb izmrviti sredinu na hartiju pa u njega ubaciti 2 pune kašike sitno narendanog kačkavalja pa izmešati.

Testo nadošlo istresemo na sto pobrašnjiven, malo ga premesiti pa razviti  1.5 cm debljine u pravougaonik. Iseći  na manje pravougaonike i u svaki staviti po malo džema , presviti pa prstima sastaviti ivice i malo rukama  napraviti valjak.

Svaki valjak isprskavi prskalicom sa vodom pa uvaljati u mrvice hleba. Redjati u pleh obložen pek papirom. Pokriti da poraste 20 minuta pa peći na 220 stepeni C pa smanjiti na 180 i peći oko 35-40 min. Posuti vanilin šećerom i prah šećerom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU