Da li znate šta je ĐANDUJA? Svi smo je "maznuli" od Italijana i imamo je u kući

Jovana Pejinovic

25. 01. 2022. 000000 18:30

Foto: Piksabej

Gianduja ili gianduia [đanduja] je slatka čokolada koja sadrži oko 30% paste od lešnika, toliko fino samlevenih da tekstura čokolade ostaje glatka, ali obogaćena divnom aromom. Đanduja takođe može biti napravljena i od paste od badema.

Poreklom je iz Torina, nastala za vreme Napoleonovog namesništva (1796.-1814.).

To je ime nastalo od Đanduija, karnevalskog lika marionete koji predstavlja Pijemont, rodom iz italijanske regije u kojoj su poznate poslastice od lešnika.

Pročitajte još: NARODNO VEROVANJE: Ako vas zasvrbi desno stopalo, desiće vam se VAŽNA promena

Prvo ime Nutele

Čuvena Nutela nastala je za vreme Drugog svetskog rata i to ni manje ni više nego zbog nestašice kakaa. Osmislio ju je Pietro Ferero, italijanski pekar, a prvo ime ovog slatkiša, do 1966. godine, bilo je Đandujot, po tada poznatom komičaru.

BONUS VIDEO: