Pet dobrih razloga zašto bi trebalo DAN DA ZAPOČNETE ŠETNJOM

Magazin Praksa

19. 02. 2022. 000000 08:20

Foto: pixabay

Započinjanje dana šetnjom ima više beneficija na organizam nego što možete da zamislite. Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da krenete da praktikujete jutarnju šetnju, a ovo su neke od njih.

1. Bolje raspoloženje

Stručnjaci smatraju da jutarnja šetnja može podići samopouzdanje i raspoloženje, smanjiti osećaj stresa i umora, čak se smatra da može ublažiti simptome stresa i anksioznosti. Preporučuje se šetnja 20 do 30 minuta, najmanje 5 dana sedmično.

Pročitajte još: Koliko koraka svakog dana morate napraviti kako biste ISTOPILI SALO?

2. Pozitivan uticaj na proces mršavljenja

Ako želite da izgubite kilograme jutarnja šetnja u kombinaciji sa zdravom ishranom i treningom biće pun pogodak! Ako hodate umerenim tempom 30 minuta, možete sagoreti i do 150 kalorija.

3. Jačanje imunološkog sistema i prevencija

Studije su pokazale da hodanje od 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 19%. Šetnja  može pomoći  u smanjivanju nivoa šećera u krvi  i jačanju vašeg imunog sistema i mišića.

Pročitajte još: Znate li šta je BMI i zašto je on jako bitan za vaše zdravlje? Proverite u koju kategoriju spadat

4. Poboljšanje koncentracije i izoštrenosti uma

Istraživanja su pokazala da su se kod starijih osoba koje se praktikovale šetnju u jutarnjim časovima poboljšale kognitivne funkcije. Šetnja, posebno u prirodi, može vam pomoći da se lakše skoncentrišete na obaveze tokom dana, razmišljate kreativnije i lakše rešite probleme.

5. Poboljšava san

Sprovedena je studija kako bi se utvrdio odnos između jutarnje šetnje i kvaliteta sna - naime, istraživanje je pokazalo da starije odrasle osobe od 55 do 65 godina  koje su šetale ujutru nisu imale poteškoća da spavaju noću.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU