Da li čitate knjigu pre odlaska na spavanje? Naučnici objašnjavaju zašto to ipak nije dobra ideja

Kristina LJubisavljević

25. 02. 2022. 000000 21:00

Foto: Pixabay

Oni objašnjavaju da čitanje knjige u krevetu može da dovede do nesanice, a kasnije i drugih poremećaja spavanja.

- Ukoliko ste dugo budni nakon što legnete u krevet, to će imati negativan uticaj na vaš mozak. Naime, on onda ne zna da li treba da bude budan ili je vreme za spavanje - objašnjava doktor Daniel Rifkin.

Stručnjak za cirkadijalni ritam, doktor David Kenvej, slaže se da većinu zanimljivih aktivnosti treba obavljati van kreveta, uključujući i čitanje. To ne znači da čitanje ne može biti odličan način da se opustite i pripremite za spavanje.

Pročitajte još: Osećate se bezvoljno i manjka vam energije? Uradite ovih 5 FENG ŠUJI poteza i osmeh će vam se vratiti na lice

Knjige, posebno one koje nisu previše mentalno stimulišuće ili uznemirujuće, mogu da vam pomognu i odvoje nas od dnevnih stresora koji mogu da nas drže budnima noću.

Ali idealno bi bilo, kaže Rifkin, da ih čitate van svoje spavaće sobe.

– Pokušajte da pronađete udobno mesto za čitanje. Kada se osećate umorno i oči vam postanu teške, tada idite u svoju spavaću sobu kako bi vaš mozak podsvesno povezao to mesto sa snom – savetuje.

Pospanost treba da se dogodi van spavaće sobe, tako da kada odete u krevet i prislonite glavu na jastuk brže zaspite. Kako biste vreme čitanja učinili još više opuštajućim, uključite “meko” toplo osvetljenje. Dok jarka svetla koja imaju plavu boju u sebi, imaju tendenciju da šalju energični signal telu, prigušena, toplija svetla su bolja za smirivanje.

Iz tog razloga neki stručnjaci preporučuju da se u svakoj prostoriji odredi jedno svetlo za dnevnu upotrebu i jedno za noćnu. Slobodno zapalite sveću ili pokrenite difuzor, pokrijte se udobnim ćebetom i uključite neku opuštajuću melodiju, bilo koju nestimulišući aktivnost koja će vam pomoći da ovo najvažnije prelazno razdoblje između budnosti i spavanja učinite prijatnijim.

Pročitajte još: Napravite domaću PRIHRANU ZA CVEĆE koja će preporoditi vaše kućne biljke

Izdvojite sebi ovo vreme za odmor svake noći i ono će dobro doći vašem snu, a na kraju, i vašem mentalnom zdravlju i nivou stresa. Stručnjaci za spavanje slažu se da bi krevete trebalo da rezervišemo za spavanje i ništa drugo.

Ako često čitate u krevetu i nemate probleme sa spavanjem, samo napred. Ali ako vas knjige drže budnim noću, mogli biste čitanje da “izbacite” iz spavaće sobe i da potražite novi prijatan prostor za vašu noću rutinu opuštanja.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU