TOP 10 zdravih navika za pravilno odrastanje vašeg deteta: Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite im ljubimca

Katarina Nikolić

21. 03. 2022. 000000 15:00

Foto: Pixabay

 Svi roditelji za svoju decu žele najbolje, ali vrlo često greše u pristupu edukovanja i vaspitanja dece, ne shvatajuči da je uglavnom sopstveni primer najbolja lekcija za dete. 

Budite model ponašanja svom detetu 

Kao roditelj, na svoju decu prenosite više od gena. Deca takođe preuzimaju vaše navike - i dobre i loše. Sve što radite, vaše dete upija i oponaša vas. Te sa uvođenjem zdravih navika za svoje dete morate prvo krenuti od sebe i dati svom detetu primer kako treba da se ponaša i šta da radi. 

Hrana treba biti raznovrsna i šarena

Napravite jedenje hrane različitih boja zabavno! Pored toga što jako lepo izgleda, ima i zdravstvene prednosti. Pomozite svojoj deci da razumeju nutritivnu vrednost uključivanja šarene hrane u njihovu redovnu ishranu.

Trebalo bi da se potrudite da u svoju ishranu uključite niz voća i povrća različitih nijansi. Neka se boje kreću od crvene, plave i narandžaste do žute, zelene i bele. Neka deca naviknu na šarenolike obroke koje su vrlo zdravi, ne samo lepi na pogled. Učite ih da slatkiši i grickalice nisu zdravi i nemojte ih ni vi konzumirati, kako bi opet vašim primerom pokazali šta je ispravno, a šta ne. 

Loading...

Ukoliko ste u mogućnosti nabavite kućnog ljubimca 

Imati kućnog ljubimca kao pratioca daje detetu mesto za utehu i može mu pomoći da se uhvati u koštac sa nekim od vrednih životnih lekcija. Takođe ih podstiče da steknu sposobnost samoumirivanja, nauče da se opuste tokom stresnih situacija i nose sa svojim emocijama na produktivan, nenasilan način. Dokazano je da ljubimci utiču umirujuće na decu i pomažu im pri razvoju emotivnog dela ličnosti. 

Loading...

 

Izaberite fizičke aktivnosti koje vam prijaju

Osluškujte sklonosti vašeg deteta i zašta je talentovano, a onda podstičite taj deo njihove ličnosti. Ne voli svako dete sport, možda su tu i drugi talenti u pitanju koje treba ispoljiti. Ali fizicka aktivnost je vrlo bitna za fizicko i mentalno zdravlje dece, te i šetnja po parku je sasvim dovoljna. Isto pokažite svojim primerom deci, ako ste vi aktivni, deca će vas oponašati i pokušati da vas prate. 

Izložite vaše dete raznim sportskim aktivnostima kao što su  plivanje, streljaštvo, gimnastika, fudbal, tenis, itd.  Oni će sigurno pronaći nešto u čemu uživaju.

Takođe, isterajte im kreativnost napolje! Da li su talentovani za crtanje, pisanje, šaranje, slaganje puzzli ili bilo šta što može da ih okupira i razvija moždane vijuge!

Loading...

 

Priroda: Vrlo je važno sjediniti dete sa prirodom i edukovati ih konstantno

Odlazak u prirodu, pravi je lek za decu. Pričajte deci o različitim vrstama biljaka, drveća, pečuraka, cveću koje nađete na putu. Ukoliko imate selo, odlazite vikendima sa decom na selo, pokazujte im bašte, kako se sadi cveće, neke lake aktivnosti koji će zaokupirati decu, a naučiti ih vrlo važnim životnim lekcijama koje ostaju za ceo život u glavi. Kada izraste cvet, biće srećni svojim malim doprinosom i videće svojih ruku delo. Neka vaše dete ne bude jedno od onih koja ne znaju kako izgledaju domaće životinje na selu, već neka njihovo znanje bude svestrano što se tiče poznavanja prirode. Napravite dnevne izazove za decu, neka naberu što više različitog cveća, a onda napravite herbarijum sa učenjem naziva svakog cveta pojedinačno. 

Loading...

 

Ne budite na kauču

Skinite decu i sebe sa sofe i izađite na vrata. Klinika Maio izveštava da su deca koja gledaju televiziju više od sat ili dva dnevno izložena većem riziku od brojnih zdravstvenih problema, uključujući:

  • narušen uspeh u školi
  • poteškoće u ponašanju, uključujući emocionalne i socijalne probleme i poremećaje pažnje
  • gojaznost ili prekomerna težina
  • nepravilan san, uključujući poteškoće sa uspavljivanjem i odupiranjem odlasku na spavanje
  • manje vremena za igru

 

Čitajte svaki dan


Razvijanje jakih veština čitanja je suštinska komponenta uspeha vašeg deteta u školi sada, a na poslu kasnije u životu. Prema Klivlendskoj klinici, čitanje pomaže u izgradnji detetovog samopoštovanja, odnosa sa roditeljima i drugima i uspeha u kasnijem životu. Preporučuje se da čitanje postane deo detetove rutine za igru i odlazak na spavanje. Birajte knjige koje vaša deca vole tako da čitanje vide kao poslasticu, a ne kao zadatak. Počnite sa šarenim enciklopedijama koje su pune interesantnih i intrigirajućih činjenica koje će detetu biti interesantne. Možete im takođe zadati neki izazov - da nađu nešto u određenoj knjizi i nagraditi ih za to. Ideja je stvarno dosta, kada su deca u pitanju i njihova motivacija i zainteresovanost za nešto. 

Ako sedite i gledate u telefon, budite sigurni da će vaše dete tražiti to isto. 

Foto: Piksabej

Pijte vodu, a ne sokove i gazirana pića 

Voda je zdrava, ostala pića nisu. Čak i ako vaša deca ne razumeju sve razloge zašto je previše šećera loše za njih, možete im pomoći da razumeju osnove. Ovo ćete najlakše ostvariti, što u kući nećete imati ništa drugo od ponude i što ćete stalnom konzumacijom vode i edukacije zašto je bitno piti dosta tečnosti podstaći da vaše dete radi to isto. Čajevi takođe dolaze u obzir. 

 

Praktikujte da za porodične večere i ručkove svi članovi budu prisutni 

Prema Univerzitetu Florida, istraživanje je pokazalo da deljenje porodičnog obroka znači da:

  • porodične veze jačaju
  • deca su bolje prilagođena
  • svi jedu hranljivije obroke
  • manje je verovatno da će deca biti gojazna ili gojazna
  • deca imaju manje šanse da zloupotrebljavaju drogu ili alkohol

 

Foto: Piksabej

Deca treba što više da se socijalizuju i da imaju prijatelje. 

Prijateljstva su veoma važna za zdrav razvoj dece školskog uzrasta. Igranje sa prijateljima uči decu vrednim društvenim veštinama kao što su komunikacija, saradnja i rešavanje problema. Imati prijatelje takođe može uticati na njihov uspeh u školi. Ohrabrite svoju decu da razviju različita prijateljstva i da se često igraju sa prijateljima. To će im postaviti životne veštine koje će moći da koriste godinama koje dolaze.

 

Budite pozitivni pred decom 

Deci je lako da se obeshrabre kada stvari ne idu kako treba. Pomozite im da nauče otpornost kada dožive probleme tako što ćete im pokazati koliko je važno da ostanu pozitivni. Deca, kao i odrasli, mogu imati koristi od pozitivnog razmišljanja i dobrih odnosa. Pomozite svojoj deci da razviju zdravo samopouzdanje i pozitivan način razmišljanja tako što ćete ih naučiti da su ljupki, sposobni i jedinstveni, bez obzira na izazove sa kojima se susreću. Ukoliko ste nervozni ili negativni, znajte da tu energiju možete preneti na decu, te se trudite da pred njima budete pozitivni.